Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,147 $

Ritka óriáspókot észleltek az ausztráliai Queenslandben

Fotó: Wikimedia Commons/Bernard DUPONT A kép illusztráció.
Ausztrália és Óceánia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha a pók gigantikus méretekkel büszkélkedhet, tudósok szerint védelemre szorul.

A CNN jelentése szerint egy ritka és színes, gigantikus, tarantula-szerű pókfajt találtak az ausztráliai Queenslandben: az Euoplos nemzetségbe tartozó pók már 2017 óta egy kiterjedt kutatási program tárgya, melyet először a 20. század elején fedezték fel Monto és Eidsvold városok közelében.

Csakhogy a kutatások hiánya miatt végül nem születtek feljegyzések a fajról, és nem is nevezték el. A Queensland Múzeum gyűjteményében évek óta csak néhány Euoplos dignita példány található, melyek közül egy kivételével mindet az 1970-es évek előtt gyűjtötték be.

Mivel azonban ezek között nem volt egyetlen hím egyed sem, a kutatók elé jelentős akadály gördült, hiszen ez azt jelentette, hogy találniuk kellett egyet. Végül 2021 májusában, háromnapos keresés után egy út mellett, Eidsvold-Monto régióban bukkantak rá arra, amit kerestek: ez pedig azért is jelentős, mert az 1990-es évek óta ez volt a faj első gyűjtése.

Miután a kutatócsoport összehasonlította a múzeum gyűjteményében található más példányokkal, hivatalos leírást is adott az Euoplos dignitasról:

„A dignitas latinul méltóságot vagy nagyságot jelent, utalva ennek a póknak a valóban látványos természetére. Ez egy nagy és gyönyörű faj.”

A kutatók megállapították, hogy ezek a pókok akár 43 évig is élhetnek, ám ezzel együtt figyelmeztettek, a fajnak védelemre van szüksége, ugyanis a legtöbb olyan területet, mely potenciális élőhely lehetne a pókok számára, mezőgazdasági célokra már kiirtották.