Dollár
393,91 Ft
Euró
414,55 Ft
Font
479,84 Ft
Bitcoin
16,858 $

A rezsiválság miatt növekedhet a hajléktalanok száma?

TÉMÁK:
#bizonytalanság
Fotó: Unsplash/Ev
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A rezsiköltségek emelkedése miatt a szociális szférában dolgozók egyelőre nem látják, hogy hány olyan intézmény válhat működésképtelenné, melyekben a lakhatási problémákkal küzdők szállnak meg, így az utcára kerülhetnek az érintettek.

Győri Péter szociológus, a Menhely és a Hálózat Alapítvány a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért kuratóriumi elnöke a Népszavának nyilatkozva beszélt arról, hogy egyelőre nem tudják felmérni, hogy milyen sokan szorulnak ki saját otthonukból, ahogyan az is kérdéses, hogy a szállókon meddig maradhatnak a jelentősen megemelkedett rezsiköltségek miatt.

Soron kívül Orbán Viktor is részt vett a MOL-csoport elnökségi ülésén

A szakember úgy látja, a nemrég bezárt csepeli munkásszálló esete sajnos nem egyedi, a bezárás veszélye ugyanis egyre több ilyen jellegű szálláshelyet érint, attól függően, hogy mikor jár le szerződésük az energiakereskedővel, de az is fontos tényező, hogy meg tudták-e hosszabbítani azt, s ha igen, akkor milyen áron.

Győri Péter meglátása szerint csak idő kérdése, hogy mikor hallhatunk a következő ilyen esetről: noha pontos adatok nem állnak rendelkezésre, Győr szerint Budapesten jelenleg is legalább két tucat hasonló funkciójú, ám nagyobb létszámú munkásszálló működik.

De nem csupán Budapesten, a nagyobb városokban is több ilyen szálló működik, vidéken pedig többségében a kisebb, gyakran családi házakból kialakított szálláshelyek vannak. A többi intézményhez hasonlóan azonban ezen szállók rezsiköltsége is jelentősen emelkedett, ezt a pluszköltséget pedig az üzemeltetők rátolják a bérlőkre.

Noha a bérlők mindent megtesznek, hogy ki tudják fizetni, ilyen élethelyzetben csak egy maroknyi választási lehetőség áll előttük. Az elmúlt hónapokban jelentősen visszaesett a megfizethető lakhatási lehetőségek száma: az önkormányzati bérlakás továbbra is csak álom marad sokak számára, míg a saját otthon lehetősége fel sem merül.