Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,46 Ft
Euró
391,42 Ft
Font
465,77 Ft
Bitcoin
63,625 $

Rendőrségi vizsgálat indult a szamárköhögéses járványügyi ellenőr ügyében

Már a rendőrség vizsgálja a járványügyi szakember ügyét, aki köhögve, betegen ellenőrzött egy fővárosi gyermekosztályt.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

„A hivatkozott üggyel kapcsolatban feljelentés nem érkezett, a sajtóban megjelent eset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vizsgálja” – tudatta a BRFK a Magyar Hang megkeresésére. Mint ismert, köhögött, mégis maszk nélkül végzett járványügyi ellenőrzést múlt héten a fővárosi kormányhivatal egyik munkatársa a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) gyermekintenzív osztályán.

Két nappal később pedig ő maga jelentette be, hogy beteg, szamárköhögéssel kezelik. A korábbi beszámoló szerint az ellenőr a múlt hét elején a gyermekszívsebészet után a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáját is felkereste, de ott betegekkel nem találkozott, csak egy irodában járt – írta meg elsőként a Népszava. Illetve a szakembert foglalkoztató Budapest Főváros Kormányhivatal is reagált az esetre:

Közlésük szerint az érintett munkatárs betegségének beigazolódását követően haladéktalanul megtettek minden szükséges intézkedést, értesítették a kórházat és a kontaktokat, valamint azonnali vizsgálatot rendeltek el. Fontos hozzátenni: a GOKVI gyermekkardiológiai intenzív részlegén szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett újszülötteket kezelnek.

A csecsemők immunrendszere még kialakulatlan ebben a korban, szamárköhögés elleni oltást is két hónapos korban kapnak először. A szamárköhögés lappangási ideje 2-4 hét, vagyis csak néhány hét múlva derülhet ki, hány embert fertőzött meg a járványügyes ellenőr. Az viszont egyelőre nem derült ki, hogy indult-e büntetőeljárás, és ha igen, akkor milyen bűncselekmény gyanújával.

A 24.hu megjegyzi: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint az utóbbi hetekben emelkedett a szamárköhögéses (pertussis) esetek száma, de országos járványról nem lehet beszélni. Június 16-ig összesen 76 szamárköhögés-gyanús esetet azonosítottak Magyarországon. Azt írták, már a fertőzés gyanúja esetén is kötelező a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat.

Elvetélt magzatát és a méhlepényt is magával vitte egy nő a Semmelweis klinikáról

A nő állítása szerint világítás és szappan nélküli mosdóban szülte meg halott magzatát a Semmelweis klinikáján.