Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,851 $

Drónokról ledobott könnygázzal próbálták megfékezni a tüntető gazdákat Indiában

Több mint 200 gazdaszövetség szólította fel támogatóit, hogy vonuljanak az indiai fővárosba, hogy tiltakozzanak a teljesítetlen követelések ellen.

Fotó: EPA/RAJAT GUPTA
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A BBC beszámolója szerint a rendőrség drónokról dobált könnygázgránátokat a tiltakozó gazdákra az Újdelhi felé vezető egyik határállomáson, ahová több ezer gazda vonult traktorokon és teherautókon. Több mint 200 gazdaszövetség szólította fel támogatóit, hogy vonuljanak az indiai fővárosba, hogy tiltakozzanak a teljesítetlen követelések ellen számos kérdésben, többek között az árak és a nyugdíjak ügyében:

Az egyenruhások pedig könnygáz bevetésével próbálták meg megfékezni a gazdákat, akik megpróbálták áttörni a Pandzsáb és Harijána közötti Shambhu határon lévő kordonokat. A gazdák – akiknek 12 pontból álló programjuk van, és készek hat hónapig táborozni a tiltakozás idejére – garantált minimálárat akarnak minden mezőgazdasági termékre, nyugdíjat a gazdáknak és a mezőgazdasági munkásoknak, és a mezőgazdasági törvények ellen tiltakozók ellen indított büntetőeljárások megszüntetését.

Mindemellett a gazdák teljes adósságelengedést, a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) való kilépést és a szabadkereskedelmi megállapodások befagyasztását követelik. A több ezer gazdát számláló tiltakozás nyomán Harijána állam közigazgatása megerősítette a biztonsági intézkedéseket: konténereket, betontömböket, pengésdrótot, vasrudakat és szögeket helyeztek el az utakon.

Ezenfelül több ezer rendőrt és félkatonai rendőrt állítottak fel rohamfelszerelésben az autópályák mentén és a stratégiai csomópontoknál, hogy megállítsák a fővárosba igyekvő traktorkonvojokat. Több helyen az internetszolgáltatást is felfüggesztették.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.