Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Nehéz helyzetben vannak a rendezvényszervezők, képtelenség hetekkel előre árajánlatot adni

Azok, akik tavaly ősszel fix áras szerződéseket kötöttek, nem tudják érvényesíteni a beszállítói árak változását, így az egész szezont veszteséggel zárhatják.

...svg content...Fotó: odettedesiena / Twenty20
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

Drágulási hullám söpör végig a vendéglátóiparon, az alapanyagköltségek több termékkörben 50-100 százalékkal is emelkedtek, és nem éves alapon, hanem az év eleje óta. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke és a La Fiesta Party Service tulajdonosa szerint az áremelkedés egyes esetekben alaptalan is, a tavaly learatott, betakarított és feldolgozott élelmiszerkészletek estén ugyanis nem indokolt a tapasztalható árváltozás.

Különösen nehéz helyzetbe kerültek az előre megadott árajánlatokkal dolgozó rendezvénypiac szereplői; azok, akik tavaly ősszel fix áras szerződéseket kötöttek, nem tudják érvényesíteni a beszállítói árak változását, így veszteséggel zárhatják a teljes szezont. Soron kívül Változékony idő vár ránk pénteken, havas esőre is van kilátás

Az éttermekben a vendégek elé kerülő étlapokat lehetséges naprakészen árazni, a hetekkel vagy hónapokkal előre kalkulált árajánlatok esetén azonban ugyanez már képtelenség – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A drágulás eközben elképzelhetetlen méreteket ölt, bizonyos húsok ára február óta a kétszeresére nőtt, de a napi árazású zöldségfélék ára is minden korábbinál nagyobbat ugrott. Mivel a zöldségszállítók többsége kisebb járművekkel szállít, így jelenleg befagyasztott árú üzemanyagot tankolhat, az ársapka levétele után a fuvarozási költségek növekedése is újabb ugrást eredményez.

Kovács László szerint beszállító partnerei munkaerőhiányról panaszkodnak, ami a zöldség-gyümölcs árakat is feljebb tolja, betakarításhoz ugyanis egyre nehezebben és drágábban találnak embert, a probléma pedig várhatóan fokozódik a szezonálisan növekvő munkaerőszükséglet idején.

A nyári diákmunka egyre kevésbé enyhíti főszezonban a létszámproblémákat, mind kevesebb a jelentkező, de gondot okoz a szakképzett, gyakorlott jelentkezők hiánya is. A MVI elnöke szerint nagy kérdés, hol vannak a munkaképes emberek, hiszen a munkaerőhiány nem csak a vendéglátóipart és nem csak Magyarországot sújtja, hanem olyan ágazatokban is megjelenik, amelyek nem kényszerültek a járvány idején kényszerleállásra.

Ma már senki sem dolgozik olyan kapacitással, mint a Covid előtt, a megrendelői igényeket kevesebb és kisebb létszámú cég igyekszik megoldani – számolt be a szakember.

„Mindezek miatt is kivitelezhetetlen, hogy sok száz fős rendezvényekre egy héttel előre, last minute rendelik meg a cateringszolgáltatást, de az sem lehetséges, hogy hónapokkal előre adjanak árajánlatot a vállalkozások.”

Kovács László szerint megoldást jelenthet, ha mindenki áttér a rugalmas árazásra, a szerződésekben pedig rögzítik, hogy az önköltség milyen mértékű változásáig érvényes az adott ár.