Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,897 $

Rekordszámú kínai léggömböt észleltek Tajvan körül

A tajvani hatóságok jelentése szerint közel tíz kínai léggömb jelent meg felettük, de azokat nem érte támadás.

Fotó: EPA/RITCHIE B. TONGO
Ázsia

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A tajpeji védelmi minisztérium szombati beszámolója szerint rekordszámú, összesen nyolc kínai léggömböt észleltek Tajvan körül. Két léggömb közvetlenül a sziget felett repült, amit Kína továbbra is a saját területeként tart számon, hiába vélekedik erről másként Tajvan, ahol szerintük demokratikus kormányzás zajlik.

Pénteken, a holdújévi ünnep kezdete előtti napon észlelték a léggömböket 15 ezer és 38 ezer láb közötti magasságokban. Ez volt a legmagasabb észlelt szám azóta, hogy Tajvan az elmúlt év végén elkezdte rendszeresen közzétenni ezeket az adatokat. Kína és Tajvan között továbbra is érezhető a feszültség, de a hadgyakorlatokon és az üzengetéseken kívül nem történt komolyabb konfliktus a két ország között. Soron kívül Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

A tajvani elnökválasztásra az elmúlt hónapban került sor, amit a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt színeiben induló Lai Csing-te nyert meg. Lai egyenesen szeparatistának nevezte Pekinget, amire Kína úgy reagált, hogy az elnök győzelme háborút és hanyatlást hoz Tajvanra. Időről időre nagyszámú harci repülőgépek és hadihajók is megjelennek a sziget területén.

Az AFP szerint tavaly szeptemberben például 24 óra leforgása alatt Tajvan 103 kínai repülőt észlelt a sziget körül, ami új rekord. A januári szavazás óta pedig 33 kínai gépet regisztráltak Kína részéről, aki többek között azt is elítéli, hogy az USA bizonyos időközönként beleszól kettejük ügyébe.

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.