Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Rekordszámú alkalmazást blokkolt a Google a Play Áruházban

2024-ben új szabályokat vezetett be a biztonsági kezdeményezése részeként a Google, amelyek értelmében jelentősen megnőtt az elutasított alkalmazások száma.

...svg content...Fotó: Unsplash/Pathum Danthanarayana
Mobil

Takács Petra

Szerkesztő

A Google idén bevezetett szabályainak elsődleges célja a felhasználók védelmének megerősítése és a fejlesztők támogatása volt. Az előírások szigorítása igencsak indokoltnak tűnt, ugyanis a vállalat tájékoztatása szerint 2023-ban összesen 2,28 millió alkalmazást akadályozott meg a közzétételben, ami rekordnak számít. Ezenkívül 333 ezer felhasználói fiókot zártak le, amelyek rosszindulatú szoftverek letöltésében vagy az áruház szabályainak megsértésében vettek részt.

A Google szerint az alkalmazások blokkolásának oka a felhasználók biztonságát fenyegető szabálytalanságok voltak. A vállalat ezért szigorította a Google Playre való regisztráció szabályait, és kibővítette a személyes adatok ellenőrzésére szolgáló algoritmusokat. Hogy mennyire nagy szükség van a szigorításokra, azt jól jelzi, hogy 2022-ben még „mindössze” 1,5 millió gyanús alkalmazást és 173 000 fiókot blokkoltak. Soron kívül Verőcei halálos hajóbaleset: felvételek a kutatásról az eltűntek után

A Google a SAFE elveket alkalmazza a bolt működtetéséhez, amelyek a következőket foglalják magukban: felhasználók védelme (Safeguard our Users), fejlesztők védelmének előmozdítása (Advocate for Developer Protection), felelőssségteljes innováció ösztönzése (Foster Responsible Innovation) és a platform védelmi algoritmusainak fejlesztése (Evolve Platform Defences).

Az új szabályok részeként a vállalat bevezetett egy új alkalmazás-adatvédelmi irányelvet is, amelynek keretében külön eszközök valós időben ellenőrzik az alkalmazások tevékenységét a rosszindulatú tevékenységek megelőzése érdekében.