Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,84 Ft
Euró
395,28 Ft
Font
462,48 Ft
Bitcoin
62,149 $

Soha nem volt még ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közzétette legfrissebb adatait.

Budapest, 2023. november 21. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára felszólal a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló javaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 21-én. MTI/Kovács Attila
Gazdaság

Bense Róbert

Szerkesztő

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint az NFSZ adatai alapján több mint három évtizedes rekord dőlt meg a februári hónapokat nézve, ugyanis még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma, mint idén februárban.

Az év második hónapját tekintve 235,4 ezer fő szerepelt a reigszterben, ami tízezer fővel kevesebb, mint tavaly ilyenkor, éves alapon pedig 4 százalékkal csökkent az álláskeresők száma. Czomba szerint pedig „aki tud és akar dolgozni, az el is tud helyezkedni.” Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

Mint a közleményben szerepel, célzott állami intézkedésekkel kívánják csökkenteni az álláskeresők számát, a 300 ezerre tehető munkaerőtartalék mozgósításával pedig tovább növelnék a munkaerőpiaci aktivitást. Ez utóbbit segíti a GINOP Plusz program 460 milliárdos forrása is.

Ezek közé a programok közé tartozik többek között a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítését célzó gépjárművezetői képzési pályázat is, melyre március 1-től lehet jelentkezni.

Az 1,7 milliárd forintnyi hazai forrásból megvalósuló programban több mint ezren szerezhetnek C, C+E és D típusú jogosítványt, valamint GKI igazolványt. A program nem csak a jogosítvány megszerzését segíti, hanem az elhelyezkedést is. A pályázat részleteiről korábban itt számoltunk be.