Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Súlyos tévhitek a nedves hajjal és a megfázással kapcsolatban

Súlyos tévhitek a nedves hajjal és a megfázással kapcsolatban

Súlyos tévhitek a nedves hajjal és a megfázással kapcsolatban
Shutterstock/Illusztráció

Egy friss felmérés szerint a britek jelentős része még mindig hisz a megfázással kapcsolatos régi tévhitekben.

A 2000 felnőtt bevonásával készült kutatás kimutatta, több mint egynegyedük (27%) úgy véli, pusztán attól meg lehet fázni, ha kint tartózkodunk a hidegben. További 28% szerint a nedves hajjal való kimenetel közvetlenül betegséget okoz, míg 22% úgy gondolja, hogy huzatos szobában ülni egyenes út a megfázáshoz. Majdnem három emberből egy (29%) pedig meg van győződve arról, hogy a hideg időjárás önmagában gyengíti az immunrendszert.

A cikk a videó után folytatódik

A forrás megnevezése

A felmérés és szakértői nyilatkozatok alapján Lucy így fogalmazott: „A hideg időjárás vagy a nedves haj nem okoz megfázást – a vírusok okozzák. Rengeteg tévhit él arról, hogyan működik az immunrendszerünk – ezek gyakran generációról generációra öröklődnek.”

Lucy hozzátette, mivel a hideg hónapokban több időt töltünk zárt térben, a vírusok könnyebben terjednek. Ezért különösen fontos az immunrendszer támogatása, aminek egyik kulcsa a bélrendszer egészsége. „A szervezet immunsejtjeinek körülbelül 70%-a a bélben található, ahol folyamatosan kapcsolatban állnak a bélmikrobióta trilliónyi mikroorganizmusával. Ez az ökoszisztéma segít ‘betanítani’ az immunrendszert, hogy megfelelően reagáljon a kórokozókra, miközben toleranciát tart fenn az ártalmatlan anyagokkal, például az ételekkel szemben.”

Az étrend szerepe

Lucy kiemelte, a bélrendszer és az immunrendszer hatékony együttműködéséhez a táplálkozás sokszínűsége elengedhetetlen: „Az étrendben legyenek gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, magvak, hüvelyesek és fűszernövények. Bélmikrobáink a növényi élelmiszerekben található rostokból táplálkoznak, így minél változatosabban étkezünk, annál szélesebb körű jótékony baktériumokat tudunk támogatni.”

A szakértő hozzátette, hogy a fermentált élelmiszerek is fontosak lehetnek: „Az élő joghurt, a kimchi és a fermentált tejitalok is szerepet játszanak. Olyan termékeket keressünk, amelyek feltüntetik a baktériumtörzsek nevét és számát, mert ezek nagyobb valószínűséggel javítják a bélflóra egyensúlyát, és így az immunrendszer működését is.”

Téli nehézségek és közösségi média

A felmérésből kiderült, hogy a britek 42%-ának nehezebb fenntartani a bélrendszer egészségét a téli hónapokban. 41% bevallotta, hogy ilyenkor jobban vágyik a gazdagabb, nehezebb ételekre. Minden ötödik válaszadó szerint a zsúfolt társasági program is megnehezíti az egyensúly megtartását, különösen az ünnepi időszakban.

Több mint egynegyed (27%) fordult inspirációért a közösségi médiához, közülük 39% kifejezetten a bélrendszer egészségével kapcsolatos tippeket és trendeket keresett. Ugyanakkor 63% elismerte, hogy az interneten található egészségügyi tanácsok gyakran zavarosak.

Dr. Holly Neill, a Yakult tudományos menedzsere figyelmeztetett: „A közösségi média hajlamos egyszerűnek vagy csodásnak beállítani a wellness trendeket, de nem minden alapul tudományos bizonyítékokon. Kerülni kell az általános ajánlásokat, például hogy mindenki kerülje a glutént. Az azonnali megoldásokat ígérő tanácsok figyelmeztető jelek.”

„A táplálkozás árnyalt, és nincs olyan, hogy csodafegyver. Mindig olyan forrásból keressünk tanácsot, ami elismert szakértelemmel és erős tudományos háttérrel rendelkezik. A bélrendszer egészségének támogatása nem kell, hogy bonyolult legyen. Egyszerű, mindennapi döntések hosszú távon valódi, pozitív hatást hozhatnak.”