Clouds
21 Budapest
Dollár
346,72 Ft
Euró
370,60 Ft
Font
431,40 Ft
Bitcoin
27,157 $

Reagáltak az új helyzetre a gazdák, de így is kemény év vár rájuk

Fotó: unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Olcsóbb lett a műtrágya, bizonyos növények termesztése azonban alaposan visszaesett.

Az Európai Bizottság éves prognózisa szerint a vártnál enyhébb energiaválság némi enyhülést hozhat ugyan a mezőgazdasági költségek tekintetében, de még így is magasak az árak a korábbi évekhez viszonyítva.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

A nitrogénalapú műtrágyák a 2022-es dráguláshoz képest megfizethetőbbé váltak, és ami talán még fontosabb, jelenleg nincs akkora hiány belőle, mint tavaly ilyenkor. Ám ennek ellenére is kétszer olyan magasak az árak, mint 2020-ban.

Ez annak is köszönhető, hogy a gazdálkodók elkezdtek alkalmazkodni az új helyzethez – és reagálva a környezetvédelmi és éghajlati intézkedésekre is -, egyre inkább az alacsonyabb műtrágyaszükségletű növények termesztését választják.

Búcsút inthetünk az olivaolajnak?

Bizonyos szempontból ezek jó hírek, de vannak olyan termékek is, melyekből pont emiatt lehet hiány. Ilyen az olivaolaj, melynek termelése 40%-ot csökkent egyetlen év leforgása alatt.

Ez magasabb árakat eredményez, ráadásul minőségbeli romlással is számolni kell szerte az Európai Unióban – hasonló lehet a helyzet a narancstermesztés esetén is – mutat rá az elemzés.