Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,32 Ft
Euró
385,94 Ft
Font
451,43 Ft
Bitcoin
69,712 $

Rasszista viccelődés miatt kapott 800 ezres bírságot a Balázsék

Az NMHH szerint a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett.

...svg content...Fotó: NMHH
Relax

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki közlése szerint a Médiatanács március 5-én indított közigazgatási hatósági eljárást, majd annak lezárultával megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám január 15-én sugárzott adása megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó és a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket.

Az NMHH közlése szerint ebben az adásban a műsorvezetők afrikai származású vendégük, Musimbe Dávid Dennis kárára élcelődtek, és a bőrszínt a rabszolgasággal hozták összefüggésbe, s a rasszizmust humorforrásként használták. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

A Médiatanács álláspontja szerint a Musimbe Dávid származására tett objektíve bántó, lekezelő megnyilvánulások megbélyegezték az afrikai közösséget, a műsorszám a fekete bőrűek kisebbrendűségére utaló tartalmat hordozott. A testület az emberi méltóság sérelme miatt 300 ezer forint, míg a kirekesztés miatt 500 ezer forint bírságot rótt ki a Radio Plus Kft.-re.

Az NMHH szerint mivel a méltóságsértő és kirekesztő médiatartalom kárt okozott a demokratikus nyilvánosságban, a Médiatanács a médiaszolgáltatót a jogsértések tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a rádiót.