Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,56 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
457,93 Ft
Bitcoin
61,155 $

Tarol a Balaton-part az ország legfejlettebb települései listáján

A rangsort minden évben elkészítik a fejlettség és a fejlődés ütemének bemutatása miatt.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Egyensúly Intézet településindexéből több dologra is fény derült, többek között arra, hogy a kisváros kategóriában Balatonfüred lett az első, míg a hazai községek közül Alsóörs került a harmadik helyre – írja a Veszprém Vármegyei Hírportál, a veol.hu. A rangsort minden évben elkészítik a fejlettség és a fejlődés ütemének bemutatása miatt.

A településindex adatalapon, különböző indikátorok használatával mérik fel a települések fejlettségi szintjét, valamint a 2014 óta látott fejlődésüket 2021-ig. A településindex kidolgozásához nyilvános adatokat használtak a Központi Statisztikai Hivataltól, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerből, valamint a GeoX Kft.-től – részletezik a cikkben. Soron kívül MWC 2024: a Pixel 8 letaszította a trónról az iPhone-t

Figyelembe vették például a lakások átlagos négyzetméterárát, az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelmet, az egy főre eső iparűzési adó mértékét, a helyi önkormányzatok egy főre eső összes költségvetési bevételét, a belföldi oda- és elvándorlás különbségét ezer lakosra nézve, a diplomások arányát, a gimnáziumi tanulók számát a nappali oktatásban ezer főre vetítve, a közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások arányát, a bűncselekmények számát ezer főre – teszik hozzá.

Ezúttal Boros Tamás igazgató, valamint Marek Bertram elemző mutatták be a rangsort, de Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, valamint több más polgármester, alpolgármester is felszólalt.  Az eredmények pedig a következők: az Egyensúly Intézet településindexében Székesfehérvár, Győr és Eger lettek a legfejlettebb megyeszékhelyek.

Míg a legtöbbet fejlődő megyeszékhelyek közé Székesfehérvár, Zalaegerszeg és Kecskemét került be. A kisvárosok (5001 és 15 000 fő közötti lakosságszám) sorrendje pedig így fest: Balatonfüred, Üllő, Diósd, Üröm és Aszód. Továbbá a községek rangsora: Hévíz, Fonyód, Alsóörs, Berente és Balatonföldvár. Végül megjegyzik, az elemzés rámutat arra is, miszerint a Balatonnál nemcsak erős, hanem egyre fejlődő községek és kisvárosok vannak.