Clouds
21 Budapest
Dollár
357,21 Ft
Euró
388,42 Ft
Font
442,28 Ft
Bitcoin
23,023 $

Hamarosan csökkenhet a DDR5 memóriák ára, de a chiphiány még közbeszólhat

TÉMÁK:
#chiphiány
G-Skill
PC
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Intel 12. generációs Alder Lake processzorainak megjelenésével beköszöntött a DDR5 memóriák korszaka, ami azonban óriási drágulást idézhet elő az egyébként is készletszűkében lévő piacon.

Míg a notebook-szállítások várhatóan 2021 utolsó negyedévét az előrejelzésekkel összhangban zárják, az év elején a szokásos Q1-es visszaesés teljes mértékben érvényesülni fog – olvasható a TrendForce elemzésében.

Soron kívül Még mindig a panelt a leggyorsabb eladni az ingatlanok közül

Ugyanakkor a PC-gyártók folyamatosan módosítják a DRAM-készletszintjeiket, hogy mind a laptopok, mind az asztali számítógépek iránti keresletet kielégítsék. Ennek eredményeképpen a vásárlói kereslet, a ciklikus visszaesés és a nyereséget hajszoló DRAM-szállítók kényes egyensúlya miatt a prognózisok szerint a PC DRAM-árak (DDR4) 5-10 százalékkal csökkenhetnek 2022 első negyedévében, miközben a DDR5-ös árak esetében valamivel kisebb, 3-8 százalékos csökkenésre számíthatunk.

Rossz hír azonban, hogy az új modulok átlagos eladási ára (ASP) nem sokat fog változni. Mivel az első Alder Lake processzorok csak november elején érkeztek meg, a vásárlók jelenleg választhatnak, hogy DDR4- vagy DDR5-alapú alaplapokat használjanak, ezért az átállás még váratni fog magára.

Amint a beszállítók nekiállnak a DDR5-ös RAM-ok gyártásának felfuttatásához, és az Intel elkezdi a piacot további Alder Lake processzorokkal elárasztani, a helyzet várhatóan megváltozik. A fordulópontot az AMD Zen 4 processzorok megérkezése jelentheti, ami tovább ösztönözheti az iparágat a DDR5 modulok általános elterjedése felé.

Ami a grafikus DRAM-ot illeti, a beszállítók a jelentések szerint lassan áttérnek a 8 GB-os chipekről a 16 GB-os egységekre, mégpedig a Micron jóvoltából, melynek tényéhez szorosan kapcsolódik, hogy a 8GB-os chipek árazása a közelmúltban emelkedett a mainstream grafikus kártyákban való elterjedtségük miatt.