Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,84 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
467,66 Ft
Bitcoin
64,251 $

Rakétatámadás érte Törökországot, meg is érkezett a válaszcsapás

Megerősítette a török védelmi minisztérium, hogy rakétatámadás érte az ország egyik déli tartományát csütörtökön, melyet Szíriából lőttek a térségbe.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A török katonaság a Twitteren erősítette meg, hogy Szíriából rakétatámadást indítottak a határon fekvő Kilis tartomány ellen, ám senki nem sérült meg és súlyos károk sem keletkeztek. A hadsereg hozzátette, hogy már értesítették Oroszországot a támadásról és már válaszcsapást is mértek.

„Azonnal visszatüzeltünk arra a helyszínre, ahova sikerült visszavezetni a támadás forrását. A regionális hadállásainkat értesítettük a támadásról, és folyamatosan figyeljük a helyzet alakulását”

tették hozzá.

A kormánytisztviselők megerősítették, hogy a lövedékeket szíriai területről indították útnak, de állításuk szerint azok nem robbantak fel. A gyors nyomozást követően megállapították, hogy a lövések az Aleppo régióhoz tartozó Tell Rifaat környékről indították, ami a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők irányítása alatt áll.

Szíria már immáron tíz éve süllyedt egy pusztító polgárháború kellős közepébe, ami részben a világ nagyhatalmainak proxiháborújává vált. Egyik oldalon állnak Bashar Al-Asszád elnök kormányerői, melyek főként az oroszok támogatását élvezik, a többi oldalon pedig a különböző terrorszervezetek és az amerikai támogatású kurd erők.

A különböző lázadócsoportok civakodása egy időre ahhoz vezetett, hogy az Iszlám Állam rendkívül megerősödött az ország területén, ám őket mostanra már sikerült többé-kevésbé kiűzni. A kormány már visszaszerezte irányítását az ország területének nagyobbik részén, leszámítva az északnyugati Idlib tartományt, amely a Hayat Tahrir Al-Sham (korábban Al-Nuszra) irányítása alatt áll.

A helyzetet bonyolítja, hogy Asszádnak nagyon laza irányítása van csak bizonyos területekre, mely lehetőséget adott a kurd és a török támogatási háttérrel rendelkező erőknek az irányítás gyakorlására.

Oroszország és Törökország hivatalosan tűzszüneti megállapodást kötött 2019 októberében, ám Ankara a „béketavasz hadművelet” kereteiben belépett Szíria északi részére, arra hivatkozva, hogy megtisztítja a határmenti körzeteket a szíriai kurd milíciáktól, melyekről úgy véli, az általuk terrorszervezetnek minősített Kurd Munkáspárthoz tartoznak.

Damaszkusz már a kezdetek óta hevesen ellenzi a török hadműveletet arra hivatkozva, hogy ezzel Szíria területi szuverenitását sértik. Törökország ezzel szemben azzal érvel, hogy nemzetbiztonsági szempontból szükséges a kurd milíciák kiszorítása.

Szlovákia válaszlépésekkel fenyegette meg Ukrajnát az olajszállítás blokkolása miatt

A szlovák vezetés élesen bírálta Ukrajnát az orosz Lukoil olajszállításainak blokkolása miatt, válaszlépéseket helyezve kilátásba.

Rekordok sora jelzi, hogy a Föld a valaha mért legforróbb napjait éli át

A Föld két egymást követő napon is megdöntötte saját hőmérsékleti rekordját, riasztó mérföldkövet állítva a globális felmelegedés történetében.