Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Kreml: Putyin nyitott lenne a tárgyalásra Ukrajna kérdésében

A Kreml ismételten közleményt adott ki arra vonatkozóan, hogy Vlagyimir Putyin nyitott lenne a tárgyalásokra Ukrajna kérdésében, de a Nyugat miatt egyszerűen nem tudják ezt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valerij Falkov orosz tudományos és felsõoktatási miniszterrel folytatott megbeszélése közben Moszkvában 2023. január 3-án. MTI/AP/Kreml/Aleksey Babushkin
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Oroszország már a háború kezdete óta azt a kommunikációt folytatja, hogy ők már rég lezárták volna béke útján ezt az egész háborút, de Ukrajna és a Nyugat nem hagyja nekik. Ez azonban finoman szólva is árnyalt.

Oroszország ugyanis csak abban az esetben hajlandó békét kötni Ukrajnával, ha Kijev elismeri az általuk törvénytelenül megszállt területek Moszkvához tartozását, amelyet nem meglepő módon nem fognak elismerni. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Ez vonatkozik a Krím-félszigetre, Donyeck és Luhanszk megyékre, valamint a háború óta megszállt Zaporizzsja és Herszon megyei területekre. Moszkva látványosan nem enged abból, hogy ez a béke feltétele, valamint az, hogy Ukrajna sosem lehet a NATO tagja.

A szokásos forgatókönyv

A Sky News beszámolója szerint a Kreml ismételten előadta, hogy Vlagyimir Putyin nyitott lenne arra, hogy tárgyaljon az Ukrajnában zajló válságról és a céljait inkább diplomáciai, valamint politikai úton akarják megoldani.

A Kreml viszont azt is hangsúlyozta, az eddig jól ismert forgatókönyveknek megfelelően, hogy Ukrajna és a Nyugat egyszerűen megakadályozza azt, hogy ők békés úton megoldják a helyzetet (feltehetően ezért kell az ártatlan civilek halálával járó bombázások folytatni).

A Kreml a közleményében ezen felül feltüntette, hogy jól haladnak a „különleges katonai hadművelettel” és jelenleg pozitív momentumuk a kelet-ukrajnai sóbányász város, Szoledár környékén.

Vlagyimir Putyin már decemberben maga is kijelentette, hogy megállapodással kell lezárni a háborút, Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő pedig hangsúlyozta, hogy csakis tartós és igazságos békével lehet megoldást hozni.