Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Putyin előléptette a bucsai vérengzésben részt vevő katonákat

Bucsa, 2022. április 5. A kijevi hatóságok által szervezett sajtóút alkalmával készült kép a pusztítás nyomairól egy lakótelepen az ukrán hadsereg által visszafoglalt, Kijev melletti Bucsában 2022. április 5-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Takács Petra

2022. április 18. - 18:32

Oroszország továbbra is visszautasítja a háborús bűnök vádjait.

„A Kreml nem csak hazugságnak nevezi a háborús bűnöket, hanem most már az abban részt vállaló katonákat is népszerűsíti” – írta a The Guardian moszkvai tudósítója Tweetjében.

„Putyin a 64. motoros lövészdandárnak adományozta a “gárdista” címet, ez egy volt azon egységek között, melyek a jelentések szerint Bucsában teljesítettek szolgálatot” – folytatta.

Az oroszok kivonulása után szörnyű állapotokkal szembesültek a visszatérő ukrán katonák, akik civilek százait találták holtan tömegsírokba temetve, illetve az utcán hagyva. A Bucsában történteket a nyugati államok háborús bűntettként említik, több államfő egyenesen népirtásként hivatkozik rá.

A múlt héten francia igazságügyi szakértők érkeztek a Kijev melletti városba, hogy segítsenek az ukrán hatóságoknak megállapítani a történteket, míg a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan „bűnügyi helyszínnek” minősítette Ukrajnát, amikor Bucsában járt.

Az oroszok ugyanakkor továbbra is tagadják, hogy civilek életét oltották volna ki, és határozottan visszautasítják a népírtás vádját.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.