Clouds
21 Budapest
Dollár
375,13 Ft
Euró
399,84 Ft
Font
457,98 Ft
Bitcoin
28,484 $

PSZ, PDSZ: legyenek nyilvánosak a teljesítményértékeléssel kapcsolatos tervek

TÉMÁK:
#PDSZ #psz #tervek
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Állításuk szerint az erről szóló tervezet elkészítésében nem vettek részt, s az nem is tartalmazza az általuk 1,5 éve megfogalmazott követeléseket.

A pedagógus szakszervezetek (PDSZ, PSZ) által kiadott közleményben azt követelik, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a tanárok illetményrendszerével és az ehhez kapcsolódó munkakörökben dolgozók béremelésével, illetve munkaterhelésével kapcsolatos terveit.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

Emellett azt is elvárják, hogy érdemi egyeztetés kezdődjön az ügy kapcsán, miközben kiemelték, hogy a tervezett teljesítményértékelési és bérdifferenciálási rendszer alkalmatlan a pedagóguspálya vonzerejének helyreállítására, a tanulói eredményesség növelésére.

Mindemellett a pedagógusbérek ígért felzárkóztatása sem valósul meg ezzel, s kiszámítható életpályát, előmenetelt végképp nem biztosít, ráadásul még tovább gyorsítja a kollégák tömeges elvándorlását – számolt be a Napi.hu.

A kormánynak más céljai vannak

Majd a szakszervezetek kiemelték, a kormány valótlant állít azzal, hogy a teljesítményértékelés szempontrendszerét és végrehajtását velük, „széleskörű szakmai együttműködésben” dolgozza ki, hiszen ők csak a koncepciót látták, amiről annyit lehet tudni, hogy nem végleges.

Kifejtették, az erről szóló tervezet elkészítésében nem vettek részt, de az nem is tartalmazza az általuk 1,5 éve megfogalmazott követeléseket (45%-os alapbéremelés, kötelező óraszam újbóli bevezetése, többletmunka kifizetése a rendkívüli munkaidő díjazásának megfelelően).

Véleményük szerint a kormány valódi célja nem a mérhető teljesítmény, a minőségi munka díjazása, hanem a külső hatalomnak történő alávetettség, a kiszolgáltatottság növelése és a sztrájkjog gyakorlásának további korlátozása.

Január elején számoltunk be róla, hogy a kormány rendszerszintű, éves belső teljesítményértékelés bevezetését tervezi az oktatási-nevelési intézményekben, amellyel a tanárok és az intézményvezetők teljesítményét vizsgálnák, a különbségtétel pedig akár a bérben is megjelenne.