Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,77 Ft
Euró
397,54 Ft
Font
470,44 Ft
Bitcoin
63,876 $

A vadlovak két évszázados távollét után visszatértek a kazah sztyeppékre

Noha nem maguktól, mégis hatalmas előrelépés történt.

...svg content...Fotó: Unsplash/Tengis Galamez
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Összesen 7 Przsevalszkij-lovat – az állat egyetlen valóban vadon élő faját a világon – telepítettek vissza eredeti élőhelyükre európai állatkertekből: így a világ utolsó vadlovainak egy csoportja mintegy 200 év távollét után visszatért szülőföldjére, Kazahsztánba.

A lovakat a berlini és a prágai állatkertből szállították a közép-ázsiai országba a cseh légierő szállító repülőgépén. A Przsevalszkij-lovak Közép-Ázsia hatalmas legelőin barangoltak, s mintegy 5500 évvel ezelőtt háziasították először. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

Az emberi tevékenység, beleértve az állatok húsáért folytatott vadászatot, valamint az útépítés azonban az 1960-as években a kihalás szélére sodorta a lovakat.

Szakértők szerint a lovak visszaszállítása eredeti élőhelyükre az állatkertekből segítene a biológiai sokféleség növelésében a régióban, hiszen az állatok a trágyájukban magvakat „szórnak el”, amikor pedig kiássák a növényeket, segítenek a víznek lejutni a talajba. Emellett trágyázzák is a sztyeppét.

A lovak visszatelepítésének első szakaszában a kazah kormány erdészeti és vadvédelmi bizottsága, a prágai állatkert, a Tierpark Berlin állatkert, a Frankfurti Állatkerti Társaság és a Kazahsztáni Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület vett részt.

12 évesek megpofozták, a földre térdeltették, majd ellopták egy kisfiú focilabdáját Kispesten

A gyermek azt hitte, játszani szeretnének vele, ám kiderült, bántalmazás céljával közelítették meg a focipályán.