Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,058 $

Prominens kameruni újságíró megcsonkított holttestére bukkantak a főváros közelében

Fotó: Unsplash/Edouard TAMBA
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy neves kameruni újságíró megcsonkított holttestére bukkantak nem messze a fővárostól – a férfit öt nappal korábban ismeretlen támadók rabolták el.

A Guardian jelentése szerint öt nappal azután, hogy ismeretlen támadók elraboltak egy prominens kameruni újságírót, a fővárostól nem messze már csak megcsonkított holttestét találták meg. Martinez Zogo eltűnése és halála kapcsán a jogvédők figyelmeztettek, egyre veszélyesebb a sajtósok munkája az országban.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet közlése szerint Zogót, az Amplitude FM magánrádió igazgatóját január 17-én rabolták el ismeretlenek, miután megpróbált bejutni egy rendőrőrsre, hogy elmeneküljön támadói elől. Az RSF rámutatott, Zogo a közelmúltban több adásban is beszélt egy állítólagos sikkasztási ügyről, mely egy, a kormányhoz ezer szállal fűződő médiaszolgáltatót érintett.

A kameruni újságírók szakszervezete egy keserű hangvételű közleményben azt írta:

“A kameruni média elvesztette egyik tagját, aki a gyűlölet és a barbárság áldozata lett. Hol van a sajtószabadság, a véleményszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága Kamerunban, amikor a médiában való munkavégzés most halálos kockázattal jár?”

Kifejezetten furcsa, de csak Zogo kollégája, Charlie Amie Tchouemou, az Amplitude FM főszerkesztője erősítette meg a férfi elrablását és halálát is, ezzel szemben viszont sem a rendőrség, sem pedig a kormány nem volt hajlandó reagálni az újságíró halála kapcsán tett megkeresésre.