A ponty is hiányozni fog a karácsonyi asztalról?
Mivel halastavak kétharmadát érinti a vízhiány, nem elképzelhetetlen, hogy a hal idén kimarad a karácsonyi menüből.
A több mint 2200 nyilvántartott halgazdálkodási terület, köztük horgásztavak, haltermelő tavak, s több száz halastó több mint kétharmadát érinti az aszály miatt kialakult vízhiány, 10 százalékukat pedig rendkívül súlyosan.
Leginkább a Dunántúlon kritikus a helyzet, ugyanis a közeli folyóvizek és csatornák hiányában a völgyzárógátas tavakba történő vízpótlás jóformán megoldhatatlan. Noha az Alföldön található halastavakat részben fel lehet tölteni a Tiszából, vagy a Körösökből, mindez az elszálló energiaárak, illetve a vízmennyiség után fizetendő díjak miatt rendkívüli kiadást jelent.
A fenti problémák összességét pedig tetézik a takarmányozáshoz szükséges termények áremelkedése, valamint a munkaerő költségének dinamikus emelkedése, így a halgazdaságok kigazdálkodhatatlan terhekkel néznek szembe, ami a kevés tartalékkal rendelkező halgazdaságok számára a legnehezebb.
A vízhiány, a halpusztulások, valamint a magas takarmányköltségek miatt a haltermelés volumene is jelentősen visszaesett, ezzel együtt pedig az idő múltával egyre kevésbé jövedelmező e tevékenység a halgazdaságok számára.
A fenti problémák pedig ugyanúgy jelentkeznek a halgazdálkodási hasznosító horgászszervezeteknél is, ahol a kárenyhítés és a kárelhárítás többletköltsége mellett a kieső bevételek, valamint a magas haltelepítési költségek is elősegíthetik, hogy egy válságspirál induljon el.
E problémák pedig már a fogyasztói árakban is megjelentek: míg tavaly a termelők 1000 forintot kértek egy élő pontyért, ez az összeg ma 1400-1500 forint környékén alakul kilónként, de a tisztított, előhűtött hal kilója már a 2600 forintot is meghaladja.
Az idei évben pusztító aszály által okozott veszteségek az ágazatban szinte biztosan kihatnak majd a jövő évre is, ugyanis ahol idén elmarad a hosszabb tenyészidejű fajok telepítése, netán kiesik azok termelése, ott ezen nemzedékek hiánya még éveken át érezhető lesz a vásárlók számára is.