Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

Politikusokat és egy volt rendőrfőnököt vettek őrizetbe Brazíliában egy gyilkossági ügy kapcsán

Két befolyásos politikust és Rio de Janeiro volt rendőrfőnökét tartóztatták le egy szövetségi rendőrségi művelet keretében.

Fotó: EPA/Andre Coelho
Dél-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Murder, Inc elnevezésű művelet vasárnap hajnalban indult, 6 évvel azután, hogy Marielle Franco Rio de Janeiró-i tanácsosnőt és sofőrjét 2018-ban meggyilkolták. Brazil médiajelentések szerint három prominens személyiséget tartóztattak le: Chiquinho Brazão szövetségi képviselőt, testvérét, Domingos Brazão volt állami képviselőt, aki jelenleg a riói számvevőszék tanácsadója, valamint Rivaldo Barbosát, a riói polgári rendőrség korábbi vezetőjét.

A Brazão testvéreket már korábban is azzal vádolták, hogy részt vettek a szervezett bűnözésben, noha ők ezen állításokat rendre tagadták. A Washington Post szerint a letartóztatások hírére Marcelo Freixo, egy prominens baloldali politikus, aki közel állt Francóhoz, egy, az X-en közzétett bejegyzésében üdvözölte a letartóztatásokat: Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

„A Brazão testvérek és Rio volt rendőrfőnökének mai letartóztatása egyértelművé teszi, hogy ki követte el ezt a gyilkosságot, ki rendelte el, és ki nem vizsgálta ki.”

Renata Souza törvényhozó, aki szintén Franco barátja volt, „nagyon fontos lépésnek” nevezte a letartóztatásokat:

„A brazil állam és az igazságszolgáltatás magyarázattal tartozik a társadalomnak. Hat évnyi fájdalom és szomorúság van mögöttünk és ma már közel vagyunk ahhoz, hogy megkapjuk a szükséges válaszokat.”

Franco családja pedig egy közleményt adott ki a fejlemény nyomán:

„Ez egy történelmi nap a brazil demokrácia számára, és fontos lépés az igazságszolgáltatás felé. Semmi sem hozza vissza a mi Marinkat, de egy lépéssel közelebb kerültünk a vágyott válaszokhoz.”