Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,829 $

Pénzügyminisztérium: a kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot

A cél, hogy stabilizálják és erősítsék a költségvetést.

...svg content...Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, központi alrendszerének április végi helyzetéről csütörtökön adott ki egy gyorstájékoztatót a Pénzügyminisztérium, melyből kiderült, hogy 2024 első negyedévében a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára.

Mivel a költségvetés biztosítja a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat, miközben a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges fedezetet is garantálja, a kormány célja, hogy fokozatosan csökkentse a költségvetési hiányt és az államadósságot.

A PM tájékoztatása szerint április végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt: ezen belül a központi költségvetés 2590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Eközben a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1507,8 milliárd forintot tettek ki, 632,4 milliárd forinttal többet az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintve, hogy a Prémium Magyar Állampapír sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került.

A tájékoztatóból az is kiderült, hogy a rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások április végéig 540,0 milliárd forintot tettek ki; valamint meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is: a nyugellátásokra 2371,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 872,9 milliárd forintot fordított a költségvetés április végéig.

Bajnok a Manchester City, ismét lemaradt az aranyéremről az Arsenal

Az Arsenal közel lehetetlen helyzetből várhatta az angol bajnokság utolsó fordulóját, aminek a Manchester City volt a legnagyobb esélyese.