Clouds
21 Budapest
Dollár
358,97 Ft
Euró
390,02 Ft
Font
444,72 Ft
Bitcoin
23,092 $

A Pentagon ideiglenesen repülési tilalmat rendel el az F-35-ösökre

Fotó: Wikimedia Commons/U.S. Air Force/MSgt John Nimmo Sr.
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután Texasban egy kifutópályán balesetet szenvedett az egyik F-35-ös, a Pentagon úgy határozott, januárig ideiglenesen repülési tilalmat rendel el a típusra.

A Tech Times értesülései szerint a Pentagon a közelmúltban történt texasi baleset után számos F-35 Joint Striker vadászgépet helyezett repülési tilalom hatálya alá, ezt pedig nemrég az F-35 Joint Program Office is megerősítette. Közleményük szerint egyes F-35-ösöket azért állítottak le, mert “nagyobb kockázatnak vannak kitéve”, noha azt nem tudni, hogy pontosan hány gép érintett.

Mint ismert, december elején a texasi Fort Worth-i haditengerészeti légibázison lezuhant egy F-35B típusú vadászgép: az amerikai légierő egyik pilótája épp minőségellenőrzési feladatokat hajtott végre a vadászgépen a Defense Contract Management Agency számára, ám a teszt balesettel végződött.

A vadászgép ugyanis nem sokkal a föld felett lebegett, majd leereszkedett, ám a földről lepattanva végül előrebillent. A gép orra és jobb szárnya már a földet súrolta, majd megpördült, ám a pilóta szerencsére képes volt katapultálni a vadászgépből.

Noha részleteket nem kívántak közölni annak kapcsán, hogy pontosan mi az a “nagyobb kockázat”, mely miatt felfüggesztik a gépeket, egy, a programot ismerő forrás megosztotta, az első felmérés eredményei szerint a meghajtórendszerrel lehet probléma.

A decemberi baleset és a Pentagon döntése ellenére a Lockheed Martin továbbra is együttműködik a haditengerészet Fort Worth-i tisztviselőivel: a cég pedig nemrég honlapján is közölte, hogy a partnerség nyomán eddig több mint 875 F-35-öst szállított le az amerikai hadseregnek és a program partnerországainak, így garantált, hogy miután megtalálják a megoldást a problémára, újra munkába állhatnak az F-35-ösök.