Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke elmondta, mennyi fizetés lenne ideális a tanároknak

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke elmondta, hogy minél hamarabb fel akarják venni a kapcsolatot a felelős miniszterrel vagy a köznevelésért felelős államtitkárral. 

Fotó: Twenty20
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő
TÉMÁK

Horváth Péter az ATV Startban beszélt arról, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új elemzése az oktatás minden szegmensét lefedi, a tanárok munkaviszonyát, a tanár-diák arányt, valamint a pedagógusok kereseti lehetőségeit is a különböző régiókban és iskolatípusokban. 

Hozzátette, hogy a következő körben ezek kerülnek maja összehasonlításra, és bár a kutatás alapos, sokkal mélyebb részletességgel kell elemezniük az adatokat, hogy pontos eredményeket kapjanak.  Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Kiemelte, hogy minél hamarabb szeretnék felvenni a kapcsolatot a felelős miniszterrel vagy a köznevelésért felelős államtitkársággal, és arra törekednek, hogy fenntartsák a szakképzések és a felsőoktatás irányítóival is az együttműködést. 

Szerinte a sztrájknak akkor van értelme, ha a munkáltatónak ezzel valamilyen kárt lehet okozni, habár a pedagógus szakmánál ez nehezebb. Csak akkor lehet érvényes egy sztrájk, ha nagyon sokan csatlakoznak hozzá, szinte mindenki, húzta alá. 

Bár a sztrájk népszerű a tanárok körében, arra viszont nem lát sok esélyt, hogy tömeges felmondásokkal gyakoroljanak nyomást a kormányra, mivel kevésbé látható, hogy megfelelő nagyságú tömeg gyűlne össze ehhez.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnökének is van problémája a sztrájkkal: szerinte ha egy ilyen jellegű hangulat alakul ki egy tantestületben, akkor az megnehezíti az együttes munkát, ami természetesen a diákságra és oktatásuk minőségére is hatással van.

Véleménye szerint viszont, ha valaki ezt a pályát választja, akkor alapvető dolognak kellene lennie, hogy olyan fizetés kap, amely mellett nem kell másodállást vállalnia a létfenntartáshoz vagy a családalapításhoz, tudjon a feladataira koncentrálni, és ne kelljen aggódnia a pénz miatt. 

Hozzátette, hogy a kutatás adatai is megmutatták, hogy a pedagógusok bére leszakadóban van a többi diplomás fizetéstől, a 2016-ig emelkedő tendenciát mutattak a bérek a 2013-as fizetésemelés után, a diplomás átlagbér 80-85 százalékához közelítettek, most viszont ismét 60 százalék körül mozog.

Megjelölte az ideális kezdőfizetést is, amely szerinte megfelelne: ez 400 ezer forint, elmondása szerint ez az összeg egy pályakezdő tanár esetében 60 százalékos bérnövekedést jelentene.