Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Pásztorok és gazdák csaptak össze Nigériában, több mint 100 ember meghalt

Több mint 100 ember vesztette életét Nigéria középső részén az immáron több napja tartó, közösségek között kirobbant feszültség nyomán.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Deji Yake A kép illusztráció.
Afrika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A France 24 jelentése szerint több mint 100 ember életét vesztette Nigéria középső részén a több napja tartó, közösségek közötti erőszakos cselekményekben, melyek során több száz házat romboltak le és több ezer embert kényszerítettek menekülésre.

A helyi tisztviselők közlése szerint a évek óta nem került sor ilyen brutális összecsapásokra Plateau államban a szarvasmarha-tenyésztők és a földművelő közösségek között, egy olyan régióban, mely már nagyon régóta küzd etnikai és vallási feszültségekkel és megtorló támadásokkal. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

A hét eleje óta a Mangu körzetben és környékén lévő mezőgazdasági falvak ellen fegyveresek által elkövetett támadások halálos áldozatainak száma meghaladta a 100-at. Plateau állam biztonsági erői csütörtökön arról számoltak be, hogy helyreállt a nyugalom, ám helyi források szerint több faluban még mindig erőszakos cselekmények folynak, a lakosok pedig menekülnek.

Daput Minister Daniel, Mangu körzet elnöke megosztotta:

„A támadásokban megölt emberek száma meghaladta a 100-at. Eddig is érkeztek jelentések támadásokról és házak felgyújtásáról az önkormányzati területen belül számos helyről.”

Plateau állam kormánya egyelőre nem közölte halálos áldozatok számát, csak annyit osztott meg, hogy az erőszak „sok halottat hagyott maga után”. Az állam kormánya rendkívüli ülést hívott össze a támadások miatt, és pénteken ígéretet tett arra, hogy a biztonsági erők a helyszínen megfékezik a további erőszakot.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.