Clouds
21 Budapest
Dollár
354,36 Ft
Euró
386,01 Ft
Font
432,72 Ft
Bitcoin
23,620 $

Betiltják a paracetamol-alapú fájdalomcsillapítók online értékesítését a franciák

TÉMÁK:
#Franciaország
Fotó: Unsplash
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A francia kormány január végéig betiltotta a paracetamol-alapú termékek online értékesítését, mivel nehézségekbe ütközik a fájdalomcsillapító beszerzése.

A kormány tájékoztatása szerint január 31-ig felfüggesztették a kizárólag paracetamolból álló gyógyszerek online értékesítését. A döntést azt követően hozták meg, hogy az elmúlt fél év során folyamatos hiány alakult ki paracetamol-alapú készítményekből, ami főként a gyermekeknek szánt gyógyszerek esetében okozott problémát.

Soron kívül CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

A tájékoztatóból kiderült, hogy bár az egészségügyi hatóságok által hozott intézkedések hatékonynak bizonyultak, eddig nem tudták teljesen megszüntetni a beszerzési nehézségeket.

Az Országos Gyógyszerbiztonsági Ügynökség néhány hónapja arra kéri a francia gyógyszertárakat, hogy korlátozzák a paracetamol magánszemélyeknek történő értékesítését. Decemberben a francia egészségügyi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az intézkedések ellenére a helyzet továbbra is bonyolult, és több hetet vehet igénybe, amíg megfelelően orvosolják azt.

A francia kormány okként a kínai egészségügyi helyzet romlását nevezte meg, ugyanis a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett korlátozások feloldása után ugrásszerűen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

Részben ennek okán Kína betiltotta a paracetamol exportját, és mivel a gyógyszeripar, azon belül is a paracetamol előállításának egyik megkerülhetetlen szereplőjéről van szó, Franciaországban és más országokban is gyógyszerhiány alakult ki.