Aggasztó hatással van a fiatalokra a járvány

Fotó: MTI/Sóki Tamás
not image

Borbély Fanni

2021.május.17 - 18:38

Az SOS Gyermekfalvak által végzett felmérésből kiderült ki, hogy miként élik meg a magyar fiatalok a koronavírus-járvány, és mindez milyen hatással van rájuk és környezetükre.

A felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, hogyan viselték a hónapokon át tartó izolációt a fiatalok, a válaszadók pedig olyan szülők voltak, akiknek gyermekei középiskolába járnak. A szülők válaszai alapján a következők voltak a leggyakoribb pszichés tünetek a fiatalok körében:

  • a szokatlan fáradtság (67 százalék),
  • a tartós szomorúság- és ürességérzet (65 százalék),
  • valamint az alvászavarok (53 százalék).

Ezen felül közel minden második szülő nyilatkozott úgy, hogy gyermeke reménytelennek és pesszimistának tűnt az elmúlt egy évben, s ugyanennyien jelezték, hogy gyermekük a korábban érdekes, élvezetes tevékenységek iránt is elvesztette az érdeklődését.

A pandémia alatt a fiatalok 41 százalékánál alakult ki valamiféle evészavar, harmaduknál pedig rendszerint dühkitöréseket, agressziót, bezárkózást tapasztaltak a szülők. A felmérésből egy keserű adat is kirajzolódott: minden nyolcadik fiatalt foglalkoztatta a halál, az öngyilkosság és az önpusztítás gondolata.

A szülők többsége (71 százalék) úgy véli, az okozta a legnagyobb nehézséget a fiatalok számára, hogy nem találkozhattak barátaikkal, 64 százalékuk pedig úgy látja, a szórakozási lehetőségek hiánya is nagy szerepet játszott a negatív hangulatban. A szülők szerint a tanulók 44 százaléka fél attól, hogy a digitális oktatás miatt lemaradnak az anyaggal, míg a fertőzéstől szerintük a fiatalok 24 százaléka tart.

A szülők és gyermekek közötti kapcsolat témájában a megkérdezettek fele szerint a pandémia nem volt hatással a kapcsolatukra, azonban 26 százalék szerint jelentősen javult kapcsolata gyermekével. A szülők meglátása szerint gyermekeik nem segítettek többet a házimunkában, mint a pandémia előtt, de az olvasáshoz sem jött meg a kedvük írja az Index.