Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,359 $

Pakisztáni áradások: a kormány nemzetközi segítségért folyamodott a pusztító monszun miatt

Fotó: MTI/EPA/Szaúd Rehman
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 29. - 16:12

A pakisztáni külügyminiszer felhívást intézett a nemzetközi közösséghez, és az IMF-hez, hogy segítsenek az áradások által sújtott országnak.

A pakisztáni kormány nemzetközi segítségért folyamodott, miután az 1000 főt is meghaladta a halálos áldozatok száma, az áradások pedig tovább pusztítanak az országban, szakértők szerint pedig a jelenlegi árvízhelyzet azzal fenyeget, hogy az ország egyharmada víz alá kerül.

Soron kívül F1 2022: összefoglaló videó a Szingapúri Nagydíj időmérő edzéséről

Az országot sújtó példátlan időjárási jelenség miatt Bilawal Bhutto-Zardari külügyminiszter vasárnap este egy rendkívüli közleményében kijelentette, hogy a hetek óta tartó szélsőségesen heves esőzések, valamint az olvadó gleccserek okozta áradások csak tovább rontják Pakisztán egyébként is súlyos gazdasági helyzetét, ezért az országnak azonnali pénzügyi támogatásra van szüksége.

Úgy fogalmazott, a továbbiakban nem csupán a Nemzetközi Valutaalaptól, de az egész nemzetközi közösségtől és ügynökségektől is “elvárná”, hogy “valóban felfogják a pusztítás mértékét”. Az elkeseredett nyilatkozatban a külügyminiszter rámutatott, ilyen mértékű pusztítást még “soha életében nem látott”, hozzátéve, hogy megannyi termény, mely a lakosság megélhetését biztosította, egyszerűen megsemmisült az áradásokban.

Végezetül rámutatott, hogy mindez jelentős hatással lesz az ország gazdasági helyzetére is. A dél-ázsiai ország ugyanis már egy ideje brutális inflációval küzd, a külügyminiszter pedig azt reméli, hogy az IMF igazgatótanácsát is képes lesz meggyőzni a helyzet súlyosságáról, s a héten felszabadítanak az ország számára 1,2 milliárd dollárt.

Az első külföldi segélyek hétfőn érkeztek meg az országba Törökországból és az Egyesült Arab Emírségekből, e nagyszabású segélyakció azonban csak a kezdet, hiszen mintegy 33 millió lakost érintenek a pusztító áradások, a halálos áldozatok száma pedig hétfőn elérte az 1061 főt.

A hatóságok figyelmeztettek, ez a szám várhatóan csak tovább fog növekedni, rámutatva, hogy a hegyvidéki régiókban megannyi közösséget vágtak el a világtól a heves esőzések miatt kiáradt folyók, melyek elmosták az utakat, és ellehetetlenítették a közlekedést az érintett területeken.

A hadsereg helikopterekkel igyekszik biztonságba helyezni az embereket a hegyi közösségekből, ám a meredek hegyek és völgyek jelentősen megnehezítik a mentési munkálatokat. Az áradások következtében több turistacélpont is megsemmisült, miután több folyó is kiáradt, s megannyi épületet tettek a földdel egyenlővé, köztük egy 150 szobás szállodát, mely egy az egyben a tomboló vízfolyamba omlott.

Sherry Rehman szenátor, Pakisztán éghajlatvédelemért felelős tisztviselője egy, a Twitteren közzétett videójában úgy fogalmazott, “Pakisztán jelenleg egy súlyos éghajlati katasztrófával küzd, az évtized egyik legsúlyosabbjával”. Megjegyezte, az ország most a szélsőséges időjárási események frontvonalában van, s igen nagy az esély a hőhullámokra, erdőtüzekre, villámárvizekre, ugyanis az évtized egyik legkeményebb monszunja végez pusztítást az országban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.