Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

Pakisztán legnagyobb városát jóformán megbénította a monszuneső

Habár a monszuneső elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a termények megfelelő mennyiségű vízhez jussanak, az elmúlt években nagyobb pusztítást hoztak a z esőzések, mint hasznot.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Szohail Sahzad
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Karacsiban, Pakisztán legnagyobb városában hétfőn időjárási vészhelyzetet hirdettek, mivel a szokásosnál jóval hevesebb monszunesők sújtják a várost, elárasztva az otthonokat, s járhatatlanná téve az utcákat és az utakat.

A monszun jellemzően júniustól szeptemberig tart, s elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a termények megfelelő mennyiségű vízhez jussanak, de a tavak ás a gátak feltöltésében is rendkívül fontos szerepet játszik az időjárási jelenség – ám évről évre egyre nagyobb pusztítást okoz az indiai szubkontinensen. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A Germwatch környezetvédelmi civil szervezet nemrég egy riasztó jelentést tett közzé, mely szerint Pakisztán a nyolcadik helyen áll az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás által leginkább veszélyeztetett országok listáján.

A Sindh tartományi vezetés munkaszüneti napot rendelt el hétfőre Karacsi és Haidarábád városában, annak érdekében, hogy megelőzzék az esetleges árvíz okozta káoszt az utakon, tekintettel arra, hogy a hetek óta tartó heves esőzések már elárasztották az alacsonyabban fekvő területeket.

Sardar Sarfraz, a meteorológiai hivatal igazgatója figyelmeztetett, Karacsiban keddig biztosan nagyon heves esőzések lesznek, a Nemzeti Katasztrófavédelmi Hatóság legfrissebb jelentése szerint pedig június óta legalább 312 ember vesztette életét a heves esőzések következtében.

A CNA által szemlézett jelentés szerint Karacsiban legalább két embert ért áramütés hétfőn, amikor a villanyvezetékek a vízzel elárasztott utcára zuhantak, és sajnos nem egyedi ez az eset, a katasztrófavédelmi szolgálat szerint ugyanis a monszuneső idején rendszeresen előfordulnak ilyen jellegű halálesetek.

A heves esőzések következtében részlegesen leállt a légiközlekedés, és a vonatforgalom is, a hatóságok pedig csak reménykednek abban, hogy nem fog megismétlődni a 2010-es ítéletidő, amikor az ország területének csaknem egyötödét (!) árasztotta el a víz, 2000 ember vesztette életét, és több mint 20 millió ember kényszerült otthona elhagyására.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.