Durva áron mérik a piacokon, holott ingyen szedhető a magyar erdőkben
Az őzlábgombát, a magyar erdők és erdőszélek legjellegzetesebb gombafaját ha másról nem is, hatalmas méretéről könnyű felismerni, emellett tény: méltán kiérdemelte a legfinomabb magyar gomba címét.
Az őzlábgomba szeptember elején/közepén jelenik meg a hazai erdőkben, és egészen november végéig vígan szedhető, de különösen kedvező számára az idei esős ősz. Gyakran csoportosan nő, leginkább a ritkás erdőkben és erdőszéleken találhatunk rá. De a felismerésben az is sokat segíthet a gombászoknak, hogy jellegzetes kúp alakú, pikkelyes kalapja és kettős gallérja van. A kifejlett gombák között pedig nem ritkák a 40 cm magas, 30 cm kalapszélességű példányok sem – emeli ki a Hellovidek.hu.
Mindemellett fontos kitérni arra is, mi az, amit a gombászás szabályairól tudni érdemes. Például azt, hogy egy fő legfeljebb 2 kg gombát szedhet naponta saját fogyasztásra, és a begyűjtött gomba kereskedelmi forgalomba nem hozható. A kezdők számára ajánlott gombaszakellenőr segítségét kérni, nehogy mérgező fajok kerüljenek a kosárba, mint amilyen a büdös vagy a vörhenyes őzlábgomba. De a gombalelőhelyek kapcsán arra is érdemes odafigyelni, hogy nem szabad őket teljesen letarolni.
Mindig hagyjuk meg az idősebb gombákat, hogy elszórhassák spóráikat, hogy jövőre is bőséggel szüretelhessünk ugyanazon a helyen. Gombászni mindig zárt ruhában menjünk, mivel a kullancsok még most is éberek és aktívak, emellett vigyünk magunkkal kést és szellős kosarat vagy dobozt is, míg a nejlonzacskót felejtsük el – javasolják a cikkben. A gombapiacokon kívül pedig ismerősöktől, idegenektől ne fogadjunk el, ne vásároljunk gombát, ha a forrásunk nem megbízható.
Ugyanis rengeteg gombamérgezéses baleset vezethető vissza a gombászok tudatlanságára és a fogyasztók jóhiszeműségére – hangsúlyozza a portál. Az őzlábgomba felhasználási lehetőségei egyébként igen változatosak; kirántva, megtöltve és rakottasan is nagyon finom, de levesekbe, ragukba is jól használható. Hozzáteszik: frissen fogyasztva a legízletesebb, de szárítással és fagyasztással is tartósítható.
Korábban mindemellett arról is beszámoltunk, hogy rekordmagasságban a vaj ára Európában, komoly kihívások előtt a pékek és cukrászok: az elemzők szerint az árak mérséklődése várható, de ez időbe telhet – egyesek szerint akár hónapokba is –, ami aggasztó hír a pékségek és cukrászdák számára a közelgő karácsonyi szezonra készülve. Az ezzel kapcsolatos részletekre ebben a korábbi cikkünkben tértünk ki bővebben.