Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

7 hiba, amivel tönkreteheted a kávéd

7 hiba, amivel tönkreteheted a kávéd

7 hiba, amivel tönkreteheted a kávéd
Shutterstock

Tippek és trükkök arra vonatkozólag, hogyan csinálhatunk jó kávékat.

A kávézás világszerte a mindennapok egyik legfontosabb rituáléja, ám a legtöbben otthon, saját konyhájukban készítik el a reggeli csészét. A különbség egy átlagos és egy igazán jó kávé között gyakran nem a kávéfajtában, hanem az elkészítés apró részleteiben rejlik.

A cikk a videó után folytatódik

Sarina Prabasi, a Buunni kávépörkölő és kávézólánc alapítója, aki az Specialty Coffee Association igazgatótanácsának tagja, részletesen beszélt arról, mely hibákat követjük el leggyakrabban, és hogyan kerülhetjük el őket, amiről a CENT is beszámolt.

1. Túl gyakori mosogatás mosogatószerrel

Sokan azt gondolják, hogy a kávéfőzőt minden használat után alaposan ki kell mosni mosogatószerrel. Ez azonban tévedés. A mosogatószer illatanyagai és maradványai könnyen beivódnak a kávéfőző anyagába, és a következő főzet ízét eltorzíthatják. „Valóban ott marad, és elronthatja az ízt, ezért általában egy jó öblítés forró vízzel bőven elég a feketekávéhoz” – mondta Prabasi. Az olajok idővel felhalmozódhatnak, ezért időnként szükséges egy illatmentes tisztítás, de a napi rutinban a forró víz a legjobb megoldás.

2. Túl sok kávé vásárlása egyszerre

A kávé frissessége kulcsfontosságú. Ha valaki nagy mennyiséget vásárol, az gyorsan veszít aromájából, és lapossá válik. „A kávé íze olyan lehet, mintha csak az árnyéka lenne önmagának” – figyelmeztetett Prabasi. A szakértő szerint a pörkölési dátumot kell figyelni, nem a „minőségmegőrzési” dátumot. Ideális esetben a kávét két héten belül érdemes elfogyasztani, és mindig légmentesen záródó edényben tárolni, távol a hűtőszekrény nedvességétől és szagaitól.

3. Egyszerre több tényező változtatása

A kávékészítés során sokan egyszerre próbálnak több dolgot módosítani – például a víz mennyiségét, a darálás finomságát és a kávé típusát. Ez azonban megnehezíti a hibák felismerését. „Szóval az elején csak a vizet állítsd be” – tanácsolta Prabasi. Ha túl savanyú a kávé, érdemes sötétebb pörkölést választani, ha túl keserű, akkor világosabbat. „Ha kelet-afrikai kávét vettél, próbálj ki egy dél-amerikait, váltogasd” – mondta. A lényeg, mindig csak egy tényezőt változtassunk, így pontosan tudjuk, mi okozta a különbséget.

4. Csapvíz használata

A víz minősége alapvetően meghatározza a kávé ízét, hiszen a csésze tartalmának 95%-a víz. A csapvízben található klór és klóraminok, valamint a csövekből kioldódó fémek (pl. réz, ólom) jelentősen ronthatják az ízt. A szűrt víz használata sokkal tisztább, kiegyensúlyozottabb ízt eredményez. Az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) szerint a csapvízben gyakran előfordulnak fertőtlenítő melléktermékek, amik bár egészségügyi szempontból biztonságosak, a kávé ízét torzíthatják.

5. Az aroma figyelmen kívül hagyása

A kávé illata az egyik legfontosabb jelzője a frissességnek. Ha egy zacskó kávét kibontva nem érzünk intenzív aromát, az már a minőség romlására utal. „Ezért gondolom, hogy a kávészakmában annyi mindent kóstolással végzünk” – mondta Prabasi. A szakértő szerint a friss kávé komplex ízjegyeket hordoz, míg a régi, állott kávé lapos, „sáros” ízű lehet. Bár a régi kávé nem veszélyes, érdemes inkább hideg főzetet készíteni belőle, amely jobban elfedi a hiányzó aromákat.

6. Az „organikus” jelzés mellőzése

A kávé az egyik leginkább permetezett mezőgazdasági termék, ezért az organikus jelzés különösen fontos. „Ha teheted, akkor a kávénál és a teánál az organikus nagyon fontos, mert a nagy ültetvényeken gyakran túlpermetezik a növényeket” – hangsúlyozta Prabasi. Míg egy almát meg lehet mosni, egy banánt meg lehet hámozni, a kávécseresznyére közvetlenül kerülnek a vegyszerek, amik a pörkölés után is hatással lehetnek az italra. Az organikus címke tehát nem luxus, hanem minőségi és egészségügyi garancia.

7. Mindig elvitelre kérni a kávét

A kávé nem csupán koffeinforrás, hanem kulturális és közösségi élmény is lehet. Prabasi Etiópiában szerzett tapasztalatait idézte fel: „Nyolc évig éltem Etiópiában, és soha nem hallottam senkitől, hogy ‘ugrom egy kávéra’. Mindig azt mondták: ‘Igyunk kávét. Legyen kávé?’” A szakértő szerint már az is sokat számít, ha 10 percet szánunk arra, hogy nyugodtan megigyuk a kávénkat, akár otthon, akár egy kávézóban. Ez a szertartás segít abban, hogy a kávézás ne pusztán rutin, hanem élmény legyen.