Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,36 Ft
Euró
384,30 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
67,989 $

Indul az otthonfelújítási program – mutatjuk a részleteket

Júniusban indul a program.

...svg content...Fotó: Unsplash/Milivoj Kuhar
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A kormány pénteki bejelentése szerint a júniusban induló új otthonfelújítási program keretében az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni támogatást. A sajtótájékoztatón elhangzott információk szerint a kormány 108 milliárd forintot szánnak a REPowerEU keretből a programra részben támogatás, részben hitel formájában.

A Portfolio közvetítése szerint a házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére felhasználható programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével. Alapvető feltétel egymillió forint önerő, majd a maradékra lehet felvenni legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt.

A hitelt a hamarosan induló lakossági MFB Pontok hálózatán lehet majd felvenni, az adott járás fejlettségétől függően pedig a vissza nem térítendő támogatás ezt utólag 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti. A kormány előzetes becslései szerint legkevesebb 127 milliárd forintnyi beruházás fog beindulni a programmal.

Fábián Gergely arra számít, hogy mintegy 20 ezer családi ház lesz felújítva a program keretein belül. Az is kiderült a hitel részéről, hogy a CSOK Pluszhoz hasonlóan a támogatás a hitel tőketartozását fogja csökkenteni. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, és annál nagyobb a felveendő hitel.

A hitel törlesztőrészlete 25-36 ezer forint között fog mozogni és 8 éven belül kell majd visszafizetni. Ha minden a tervek szerint halad, úgy már június elejétől már pályázni lehetne a programra. Steiner Attila államtitkár közlése szerint a kormány célja az, hogy tiszta, megbízható és megfizethető energiát biztosítson a lakosságnak.

Megint besült Észak-Korea kémműholdjának fellövése, felrobbant a rakéta

Nem sokkal azután, hogy Észak-Korea fellőtte a következő kémműholdját, újabb gondok akadtak vele.

Vitézy Dávid: nem lesz örökké miniszter Lázár János

Az LMP jelöltje szerint biztosan nem ő nyerné meg a „ki van a legjobban Lázár Jánossal” versenyt, de azt gondolja, hogy a politikus Budapest-ellenes politikája visszaüthet.

Erősödéssel indította a napot a forint

Halvány erősödéssel indította a napot a forint, de ez még változat a nap végére, ami a devizapiacon mindig izgalmas.