18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Oroszországnak „felelnie kell” a bucsai rémtettekért

Bucsa, 2022. április 20. Négy embert temetnek, akik az orosz csapatok városukban tartózkodása idején haltak meg a Kijev közelében fekvõ Bucsában 2022. április 20-án. MTI/AP/Emilio Morenatti

Bense Róbert

2022. április 27. - 19:30

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze szerint a „tárgyalóteremben nincs hová bújni”.

A Kijev melletti Bucsát hetekig tartották ostrom alatt az oroszok, kivonulásuk után pedig borzalmas állapotokkal szembesültek a visszatérő ukránok. Civilek holttesteinek százai hevertek az utcákon, valamint tömegsírokba temetve.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Oroszország ugyanakkor továbbra is tagadja, hogy bármi köze lenne az ukrajnai civilek tömeges meggyilkolásához, szerintük a Bucsában készült fotók hamisítványok. Karim Khan azonban ezt határozottan cáfolta.

„Azok a holttestek, amelyek a fotókon láthatók, valóban ott voltak Bucsában. Személyesen láttam őket. Ott álltam mellettük. A kérdés az, hogyan haltak meg, és ki a felelős a halálukért” – mondta a főügyész.

„A bizonyítékokat meg kell vizsgálni, de ki fogjuk deríteni az igazságot, a tárgyalóteremben pedig nincs hová bújni” – folytatta.

Khan szerint az egész világ figyelemmel követi majd, hogy mennyire lesz „hatékony a jogállamiság” Oroszország ukrajnai inváziójával, illetve a háborús bűnökkel kapcsolatban – számolt be róla a CNN.

Az Nemzetközi Büntetőbíróság hágai ügyészi hivatala csatlakozott az Ukrajnában elkövetett állítólagos nemzetközi bűncselekményekkel foglalkozó közös nyomozócsoporthoz” – áll az EU igazságügyi együttműködési ügynökségének közleményében.