Dollár
387,52 Ft
Euró
394,82 Ft
Font
467,92 Ft
Bitcoin
23,912 $

Lavrov: “Oroszország kész fogolycseréről tárgyalni az Egyesült Államokkal”

Fotó: Az orosz külügyminisztérium által közreadott képen Szergej Lavrov orosz (b) és Vang Ji kínai külügyminiszter kétoldalú találkozója Phnompenben 2022. augusztus 5-én. A két politikus a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN külügyminiszteri találkozójának alkalmából tartózkodik a kambodzsai fõvárosban. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium

Czinder Tímea

2022. augusztus 5. - 14:36

Feltéve, ha az amerikaiak a két elnök által egyeztetett csatornát használják, nem pedig nyilvános kijelentéseket tesznek a kilátásba helyezett intézkedésekről.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken az újságírók kérdésére válaszolva elmondta, Oroszország kész tárgyalni a fogolycseréről az Egyesült Államokkal, de csak azon a csatornán keresztül, amelyről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joe Biden amerikai elnök megállapodott. Lavrov hangsúlyozta, ez a csatorna továbbra is releváns.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

„Ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy ismét nyilvános diplomáciához folyamodnak, és hangos kijelentéseket tesznek arról, hogy ilyen-olyan lépéseket fognak tenni, az az ő dolguk, sőt azt mondanám, hogy ez az ő problémájuk. Az amerikaiak gyakran nem a csendes, szakmai eljárást támogatják ebben és sok más témában”

– tette hozzá a miniszter.

A TASS arra kérte Lavrovot, kommentálja Kirby kijelentését, miszerint Blinkennek lehetősége lenne „egy gombnyomással elkapni az orosz külügyminisztert”; a diplomata szerint Kirby biztosan elfelejtett megfelelő utasítást adni az amerikai külügyminiszternek, hiszen pénteken mindketten ott ültek a vitaasztal két oldalán.

Csütörtökön Kirby arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem zárkózik el attól, hogy Anthony Blinken fogolycseréről tárgyaljon Lavrovval Kambodzsában.

Az orosz külügyminiszter augusztus 4. és 5. között Kambodzsa fővárosában, Penhben tartózkodik, egy nappal korábban pedig részt vett az ASEAN-Oroszország miniszteri találkozón, valamint az ASEAN gálavacsorán. Ugyanezen a helyszínen Blinken is részt vett az USA-ASEAN miniszteri találkozón.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.