Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,175 $

Oroszország EU-nagykövete szerint „Ukrajna nem lesz uniós tag a mi életünkben”

Vlagyimir Csizsov nem tartja reálisnak Ukrajna csatlakozását.

Fotó: Twenty20
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Csizsov szerint Ukrajna nem mostanában fog az Európai Unióhoz csatlakozni, ezzel vélhetően azokra az unió által megkövetelt előírásokra célzott, mely teljesítése elkerülhetetlen ahhoz, hogy tagországgá válhassanak.

Az EU-nagykövet szavainak az Európai Bizottság elnöke által tett bejelentés adott aktualitást, Ursula von der Leyen ugyanis közölte, hogy javasolják az Európai Tanács részére Ukrajna és Moldova tagjelöltségi státuszának megadását.

A tagjelölti státusz elfogadásáról az uniós vezetők a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón döntenek majd az Európai Bizottság ajánlásainak figyelembevételével. Ugyanakkor azt Ursula von der Leyen is kiemelte, hogy a két ország előtt még sok munka áll, ha az EU-hoz szeretnének csatlakozni.

Amennyiben biztosítják a státuszt Ukrajnának és Moldovának, az Európai Bizottság javasolni fogja, hogy a csatlakozási folyamatot szüneteltessék mindaddig, amíg mindkét állam végre nem hajt bizonyos reformokat – írta meg a TASZSZ.

Ezek közé tartozik többek között az igazságügyi rendszer megerősítése, valamint a korrupció elleni küzdelem. Az uniós irányelvek előkészítése és teljesítése várhatóan jóval több időbe telik majd, mint az eddigi lépések.

Putyin egyébként meglehetősen engedékeny hangnemben nyilatkozott Ukrajna EU-csatlakozásának ügyében: „Mindig is azt mondtuk, és személy szerint is mindig azt mondtam, hogy az álláspontunk nagyon következetes és világos. Semmi kifogásunk nincs ellene.”

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.