Dollár
390,02 Ft
Euró
398,94 Ft
Font
471,59 Ft
Bitcoin
23,064 $

Óriási nyomás alatt vannak a háziorvosi praxisok

Bicske, 2021. március 26. Egy nő megkapja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának első adagját Török Péter bicskei háziorvos Kossuth téri rendelőjében 2021. március 26-án. MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021. március 27. - 05:09

Azon túl, hogy az oltásokat is napi rendszerességgel kell beadniuk a háziorvosoknak, az újonnan diagnosztizált betegekről is gondoskodniuk kell, így dupla teher nehezedik a vállukra.

Békássy Szabolcs, az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, a magyar háziorvosok a Magyarországon beadott mintegy 1,7 millió vakcina mindegyikében, közvetlenül, vagy közvetett módon, az oltópontokra történő irányítás által, részt vettek.

Soron kívül A Sziget is bekeményített: ilyen árak várják a fesztiválozókat

Ez komoly eredményként értékelhető, és nem véletlen, hogy már Nyugat-Európában is felfigyeltek a hazai praxisok tevékenységére, vizsgálva azt, hogy miként lehetne bevonni az adott országokban is háziorvosokat az oltási programok felgyorsítása érdekében.

A szakember hozzátette, az oltási folyamatok lebonyolítása, illetve a gyógyító munka összehangolása rendkívül nehéz, ám megoldható procedúra, mely során a praxisok maguk dönthetnek, hogy miként szervezik meg a rendeléseket.

Az oltásokra hét végén is sort keríthetnek a praxisok, amely után akár 80 ezer forintos honoráriumban is részesülhetnek az állam támogatása jóvoltából.

Békássy Szabolcs nagy reményekkel várja az új indiai és kínai vakcinákat, ugyanis a harmadik fertőzési hullám teremtette drámai helyzetből szerint egyetlen kiutat a széles körű vakcináció jelenthet.

A szakorvos megemlítette a favipiravir hatóanyagú készítményeket, melyek időben való szedésével megelőzhető a súlyosabb tünetek kialakulása, így a páciensek jó eséllyel nem kerülnek be a kórházakba.

A favipiravir hatóanyag-tartalmú készítményből a háziorvosok – annak alkalmazásának bevezetése óta, mintegy két és fél hét alatt – több mint 37 dobozzal írtak már föl a betegeik részére, ami ugyancsak azt mutatja, hogy mekkora terhelés alatt vannak a praxisok, amelyekben egyre fokozódó a betegforgalom.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.