Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,58 Ft
Euró
391,43 Ft
Font
465,88 Ft
Bitcoin
66,053 $

Óriási humanoid robotok állnak munkába a japán vasutakon (videó)

Japánban humanoid robotok kezdik meg a munkát a vasúti infrastruktúra karbantartásában.

...svg content...Fotó: Unsplash/Fikri Rasyid
Ázsia

Takács Petra

Szerkesztő

A JR West vasúttársaság tájékoztatása szerint júliustól új, emberszerű robotokat vet be a vasúti rendszer karbantartási munkálataiban. Az új robotok képesek akár 12 méter magasságban is dolgozni, és 40 kilogrammos terheket emelni.

Feladataik közé tartozik többek között a felső tartószerkezetek festése és a síneket akadályozó faágak eltávolítása. A gépek karjait különböző eszközökkel lehet felszerelni, így sokféle feladat elvégzésére alkalmasak. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

A robotokat joystick és VR-szemüveg segítségével egy ember irányítja egy követő járműből, a szemüveg a robot fejére szerelt kamerához kapcsolódik, így az irányító pontosan látja, mit csinál a gép.

A JR West közleményében kiemelte, hogy az új technológia fejlesztésében a Jinki Ittai robotikai cég és a Nippon Signal technológiai vállalat is részt vett. A projekt fő célja a munkavállalók biztonságának növelése és a munkahelyi balesetek kockázatának csökkentése.

A robotok bevetésének másik fontos oka a munkaerőhiány enyhítése. Japán lakossága az egyik legidősebb a világon, ami komoly kihívást jelent a gazdaság számára, a vasúttársaság azonban reméli, hogy az új technológia segíthet enyhíteni ezeket a problémákat.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.