Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,64 Ft
Euró
390,44 Ft
Font
463,47 Ft
Bitcoin
67,293 $

Orbán Viktor elárulta, szerinte mégis miként szivárgott ki a moszkvai útjának híre

A miniszterelnök mindemellett arra utalt, hogy „hasonlóan meglepő találkozásokra” kerülhet sor a jövő héten is, egyéb részleteket viszont egyelőre nem osztott meg.

...svg content...Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

„Találkozott Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Milyen érzés tárgyalni egy olyan emberrel, aki 6500 nukleáris robbanófej felett rendelkezik?” – kérdezte a repülőn a Moszkvát elhagyó Orbán Viktor miniszterelnököt a svájci Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel. Az újságíró a Moszkvából Azerbajdzsánba, vagyis a Türk Államok tanácskozására vezető úton tett fel néhány kérdést a kormányfőnek. A fentire Orbán Viktor azt a választ adta, hogy „különleges”, az orosz elnökre pedig úgy utalt, mint „egy ember, aki egy valódi birodalmat ural”.

Az Index összefoglalója szerint Köppel később azt is felvetette, hogy Orbánt sokan kritizálják amiatt, hogy túl barátságos az oroszokkal. „Elsősorban a magyarok és a béke barátja vagyok (…). Azért tárgyaltam Putyinnal, mert a legrövidebb és leggyorsabb megoldás ahhoz, hogy lezárjuk a háborút és békét hozzunk létre” – fogalmazott a kormányfő. Orbán ezt követően azzal folytatta, hogy „a találkozó teljes titoktartás mellett lett előkészítve. Először Kijevben voltam és Zelenszkijjel találkoztam, majd amikor az véget ér, elkezdtem szervezni a találkozót Putyinnal”. Soron kívül Galambos Lajos kórházba ment: hamar felismerték az emberek, szinte babusgatták

Egyúttal arra is kitért, szerinte mégis miként szivárgott ki a találkozó híre. „Rájöttek, hogy van egy bérelt repülőgép, egy magyar katonai gép, amely engedélyt kért ahhoz, hogy átrepüljön Lengyelország felett. Ez volt a pont, amikor kiszivárgott” – mondta. Majd hozzátette: „De addig teljesen irányítás alatt tartottuk”. A miniszterelnök mindemellett arra utalt, hogy „hasonlóan meglepő találkozásokra” kerülhet sor a jövő héten is. A moszkvai találkozóra visszatérve még azt mondta, Vlagyimir Putyin részletes választ adott a kérdéseire.

De arra a felvetésére, hogy lehet-e a béketárgyalások előtt fegyverszünetet kötni, az orosz elnök úgy felelt: „Nem túl optimista ezzel kapcsolatban”. Orbán ezután arra kérte Putyint, hogy azért fontolja meg a fegyverszünet lehetőségét. „Értem az érvelését, de gondolja meg” – fűzte hozzá. Továbbá a miniszterelnök azt is megtudta, hogy az oroszoknak van konkrét tervük a háború utáni rendezésre, az orosz–EU-kapcsolatokra. „Erről még túl korai beszélni, de bárkivel hajlandók tárgyalni erről” – emelte ki Orbán Viktor.

Míg arra a kérdésre, milyen személynek tartja az orosz elnököt, a kormányfő azt a választ adta, hogy „hihetetlenül racionalista és hidegvérű”. Mint azt már megírtuk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök után újabb elnökkel találkozott személyesen Orbán Viktor: az üzbég elnökkel, Savkat Mirzijojevvel az azerbajdzsáni Susában, a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozójának helyszínén tárgyalt. Annak során a felek egyebek mellett megállapították, hogy a magyar-üzbég együttműködés látványosan fejlődött az elmúlt években.

Jelentős pénzt biztosít a kormány a kórházi klímák javítására

Jelentős pénzt biztosít a kormány annak érdekében, hogy a kórházi klímák rendben legyenek.

Tajvan ismét lemodellezi, ahogy Kína megtámadja

A tajpeji védelmi minisztérium közlése szerint a mai napon kezdetét vette az éves ötnapos hadgyakorlat, amellyel a sziget egy esetleges kínai invázió elleni védelmi felkészültségét tesztelik.

Lángokba borult egy parkoló autó Budapesten a XI. kerületben

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tűzesetet, nem kizárt, hogy a jelenlegi melegebb időjáráshoz van köze.