Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Csalódtak a pedagógusok Orbán béremelési ajánlatán, nagyobb rendezésre lehet szükség

Fotó. Tasi Ottilia pedagógus harmadikos tanulóknak tart órát a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban 2020. március 5-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Nagy Noel

2021. október 9. - 17:40

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádióban lengetett be béremelést több szektorban.

Köztük voltak a pedagógusok is, akiknek a miniszterelnök tíz százalékos béremelést ígért jövőre, miközben 2023-ban lehet egy nagyobb bérrendezésre számítani. Orbán a sztrájk veszélyére is reagált, mint mondta, megpróbálnak egy hosszabb távú megállapodást próbálnak tető alá hozni.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Ennek a hírnek előzményeként tekinthető, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kedden bejelentették, hogy egyesíteni fogják sztrájkbizottságaikat, hogy így kényszerítsék konkrét lépésekre a kormányt.

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja a Népszava megkeresésére közölte, hogy „amit Orbán mondott, még halvány ajánlatnak se tekinthető”, valamint megüzente a miniszterelnöknek, hogy keresse meg a 10 százaléknál jóval magasabb, egyszeri béremelés forrását.

Nagy azt is kérte, hogy januártól kezdődően a mindenkori minimálbérhez kösse a pedagógus-előmeneteli rendszer szerinti béreket, valamint a nem pedagógusként foglalkoztatott oktatási dolgozók közalkalmazotti illetményeit is tegye rendbe, mert azok 2008 óta változatlanok.

„Ha ezt nem teszi, a szakszervezetek számára nem marad más lehetőség, mint a sztrájk”

tette hozzá.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke szintén felháborítónak és megalázónak nevezte Orbán Viktor ajánlatát, elmondása szerint ez nem lesz elegendő a tanárhiány leküzdésére. Mint fogalmazott, már ma is minden negyedik iskolában van olyan tanár, aki nem a végzettségének megfelelő tantárgyakat tanít, ami csak több lehet a jövőben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.