Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,53 Ft
Euró
393,77 Ft
Font
457,11 Ft
Bitcoin
63,964 $

Orbán Viktor elárulta, mikortól javulhat Magyarország viszonya Ukrajnával

Ennek egy igen egyszerű és kiemelten fontos feltétele van, amivel még mindig tartozik az Ukrajna, máskülönben nehezen fog javulni a viszony.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Magyar vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2023. december 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ismét egyértelműen fogalmazott az ukrán helyzetről, és arról, miért nem ideális jelenleg Ukrajna EU-s tagságáról tárgyalni. Ennek ellenére több tagállam is továbbvinné az ügyet, addig a magyar kormány meggyőzhetetlen ebben, így a kormányfőnek lesz még pár köre emiatt Brüsszellel.

Az is tény, hogy Ukrajna és Magyarország viszonya nem éppen idilli, ami már évek óta tart. „A magyar–ukrán viszony évek óta borzalmasan rossz. Nem kellene akár önvizsgálatot tartanunk, hogy miért van ez így?” – tette fel a kérdést Orbán Viktornak a Magyar Nemzetnek adott exkluzív interjújában, közvetlen karácsony előtt. Soron kívül Illegális gyógyszerszállítmányt kapcsoltak le Békésben

„Önvizsgálatot mindig érdemes tartani. Többször átgondoltam már ezt a kérdést, és az a szilárd álláspontom, hogy a viszony megromlásáért Magyarországot nem terheli felelősség. A viszony megromlása onnan számítandó, amikor 2015-ben az ukránok elvették azt a törvényt a magyaroktól, amely garantálta a magyar kisebbség nemzeti közösségként való fennmaradását.”

„Nyolc éve jogfosztásban élnek azok a magyarok, akik Kárpátalja szülöttjei, és mindig is ott éltek. Egy ezeregyszáz éves magyar nemzeti közösségről van szó, az ő jogaikat 2015-ben elvették, ideértve a kulturális jogaikat, a gyerekek anyanyelven való neveléséhez való jogát és a nyelvhasználat szélesebb jogát is.

Nagyon egyszerű feltétele van annak, hogy a viszony javuljon a két ország között, és egyértelműen az ukránoknál pattog a labda. „Ezt kell orvosolnia Ukrajnának, azt a törvényt, amit eltöröltek, vissza kell állítaniuk, a jogokat, amiket elvettek, vissza kell adniuk, ha ez megtörtént, akkor kezdődhet a viszony javulása.”