Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,95 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
468,10 Ft
Bitcoin
64,137 $

Óránként öt perc testmozgás segít ellensúlyozni a lezárások miatti tétlenség hatásait

Egy, a koronavírus-járvány előtti és közbeni tevékenységeket vizsgáló tanulmány arra jutott, hogy a lezárásokkal jelentősen csökkent az a nem megterhelő mértékű testmozgás, melyet munkában, illetve társaságban végzünk.

...svg content...Illusztráció
Egészség/Életmód
Author image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Az Eurekalert által szemlézett, a londoni King’s College által vezetett kutatás azt vizsgálta, hogy az izomsorvadásban és más örökletes betegségben szenvedők aktivitási szintje hogyan alakult. A mintában a nagyrészt független betegektől 41 kerekesszékesig különböző képességi szintű alanyok szerepeltek. A kutatók szerint az eredmény más képességű és hátterű népességre is reprezentatív lehet azonban az eredmény, mivel a lezárásokkal sokaknak ugyanígy borult fel a napi rutinja.

A tanulmány azért egyedi, mert a járvány előtt, és közben, tehát 2019-ben és 2020-ban is gyorsulásmérővel mérte a helyváltoztatással járó fizikai aktivitás mennyiségét. Ezek intenzitását, gyakoriságát és idejét is csoportokba rendezték. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

A kutatók szerint a lezárások alatt jelentősen csökkent a napi aktivitás. Előtte 84,5 percnyi könnyed testmozgást végeztek az alanyok nagyjából, viszonylag alacsony óránkénti mozgással. A lezárások alatt a napi könnyed aktivitás 25 perccel, az óránkénti mozgás 11%-kal csökkent. A mérsékelt és megterhelő testmozgás aránya nem változott, de ez lehet a vizsgált csoport helyzete miatt is.

A lezárások alatt a könnyed testmozgás idejének csökkenése a munkába menet, illetve a szocializáció kiesésével magyarázható. Mivel ezek nem tornázáshoz köthetőek, ezért sokaknak fel sem tűnhet, hogy ez kiesett, azonban szükséges lenne, mivel korábbi tanulmányok szerint ez a fajta könnyed testmozgás komoly egészségügyi hasznot rejt.

Sarah-Roberts Lewis, a King’s College neurológiai fizikoterapeutája és a kutatás vezetője elmondta: „A kutatásban kimutatott könnyed testmozgás valószínűleg mindenkire kimutatható, akinek a rutinját akadályozzák a korlátozások. Ez alapján azt javasoljuk, mindenki mozogjon óránként öt percet napközben.”

„Emellett napi 30 perces, egy kicsivel aktívabb testmozgás is javallott. A WHO testmozgásra vonatkozó ajánlásai szerint ’minden mozdulat számít’. Minden képességi szintre vonatkozóan vannak javaslataik. Az ilyen apró változások segíthetnek aktívnak maradni a lezárások alatt is.”