Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,760 $

„Öngyógyító” betont készítettek amerikai tudósok

A Coloradói Egyetem kutatói „öngyógyító” betont készítettek, amit a New York Times „élő betonnak” nevez. Az anyag hemzseg a fotoszintetizáló baktériumoktól, amelyek maguktól
nőnek, és regenerálódni is tudnak – hasonlóan, mint egy élő organizmus.

Smart

Gyémánt Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Ez a beton a zselatin, a homok és cianobaktériumok keverékéből áll össze, és a New York Times beszámolója szerint hasonlóan hűl le, mint a zselé.

A keverés eredményeképpen létrejövő struktúra háromszor is képes volt a regenerálni magát, amikor a kutatók elvágták. Ez az eredmény pedig potenciálisan áttörést is hozhat az önszervező anyagok kialakulásban lévő területén. Soron kívül Folytatódik az F1-es Monacói Nagydíj, kövesd élőben

Az élő beton, amelyet a Coloradói Egyetem kutatói a DARPA-val partnerségben készítettek el, barnászöld színűnek indul, amely egyre csak halványabbá válik, ahogy a baktériumok elhalnak.

„Tényleg úgy néz ki, mint egy Frankenstein-anyag.” – mondta a Coloradói Egyetem mérnöke, a projekt vezetője, Will Srubar a New York Timesnak.

Attól függetlenül, hogy a színe egyre halványabbá válik, a baktériumok még heteken keresztül életben maradnak, és a megfelelő körülmények között meg tudnak fiatalodni, sőt még növekedésre is képesek.

A DARPA-t kifejezetten érdekli az önmagától nőni képes anyag, amelyet távoli sivatagokban vagy potenciálisan akár az űrben is használhatnának. Amennyiben sikerülne eddig eljutni az élő betonnal, azzal könnyíthetnének az űrbe vitt tömegen az űrügynökségek.

„Lehetetlen, hogy építőanyagokat vigyünk az űrbe. A biológiát fogjuk magunkkal vinni.” – jelentette ki Srubar.

Több mint 300 embert temetett maga alá a föld Pápua Új-Guineában

Újabb természeti katasztrófa történt, ezúttal Pápua Új-Guineában, aminek következtében több mint 300 embert temetett maga alá a föld.