Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egy létfontosságú tápanyag, amiből a világ többsége hiányt szenved

Egy létfontosságú tápanyag, amiből a világ többsége hiányt szenved

Egy létfontosságú tápanyag, amiből a világ többsége hiányt szenved
Shutterstock/Illusztráció

Egy friss, átfogó kutatás szerint a világ népességének több mint 76 százaléka nem éri el az ajánlott omega-3 bevitel szintjét.

A vizsgálatot a Kelet-angliai Egyetem, a Southamptoni Egyetem és a Holland & Barrett közösen végezte, és az eredmény egy jelentős globális közegészségügyi hiányosságra mutat rá. A tanulmány az első olyan globális áttekintés, amely az omega-3 bevitelre vonatkozó nemzeti és nemzetközi ajánlásokat vizsgálta az élet minden szakaszára vonatkozóan, egészséges populációk körében.

A cikk a videó után folytatódik

Prof. Anne Marie Minihane így fogalmazott: „Kutatásunk az omega-3 zsírsavakra vonatkozó ajánlásokat vizsgálja, és összeveti azzal, amit az emberek ténylegesen fogyasztanak. Nagy különbségeket találtunk az ajánlott és a tényleges bevitel között. A szakadék áthidalásához könnyebben hozzáférhető, fenntartható forrásokra van szükség – például omega-3-mal dúsított élelmiszerekre vagy étrend-kiegészítőkre. Ezek a változtatások segíthetnek abban, hogy többen élvezhessék a magasabb bevitelhez kapcsolódó egészségügyi előnyöket.”

Dr. Abbie Cawood hozzátette: „A hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) egészségügyi előnyei túl fontosak ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk. Az ajánlott bevitel elérése pusztán étrendből kihívást jelenthet, ezért szükség van hozzáférhető, fenntartható forrásokra. Omega-3 zsírsavak minden életkorban létfontosságúak, így biztosítani kell, hogy az emberek étrend vagy kiegészítés útján elérjék a szükséges mennyiséget.” – idézi a Science Daily.

Prof. Philip Calder hangsúlyozta: „Az omega-3 EPA és DHA az egész élet során nélkülözhetetlen az egészséghez. Ahhoz azonban, hogy élvezhessük ezek előnyeit, először meg kell értenünk, mennyit kell fogyasztanunk. Világos, hogy a legtöbb ember nem teljesíti az ajánlásokat.”

Miért fontos az omega-3?

Az omega-3 bevitel támogatja az egészséges életmódot minden életszakaszban: csökkenti a koraszülés esélyét, segíti a csecsemők látás- és kognitív fejlődését, javítja a szív- és érrendszeri egészséget, erősíti az immunfunkciókat, és összefüggésbe hozható a depresszió, valamint a kognitív hanyatlás – köztük az Alzheimer-kór – alacsonyabb kockázatával.

A tanulmány kiemeli, hogy a felnőttek számára leggyakrabban ajánlott napi bevitel 250 mg EPA és DHA kombinációban, míg a várandós nőknek további 100-200 mg DHA javasolt. Ezek a mennyiségek elérhetők több olajos hal – például lazac vagy makréla – fogyasztásával, illetve étrend-kiegészítők segítségével.