Megrohamozták az oltásellenesek a szlovén köztévét

Utasok papírjait ellenõrzik rendõrök a milánói Porta Garibaldi pályaudvar bejáratánál 2021. szeptember 1-jén. Több mint ötven olaszországi pályaudvaron van érvényben biztonsági készültség, mert oltásellenes csoportok bejelentették: meg akarják bénítnai a pályaudvarok mûködését, amiért a kormány szeptember 2-tól kötelezõvé teszi a védettségi igazolásokat a nagy távolságú vasúti közlekedésben. MTI/AP/Luca Bruno
not image

Takács Petra

2021. szeptember 5. - 03:09

Egész Európában szoktak végrehajtani különféle akciókat az oltásellenesek, Szlovéniában viszont külön nagy figyelmet érdemlő megmozdulást szerveztek.

Janez Jansa szlovén kormányfő szombaton Twitter-bejegyzésében ítélte el azokat az oltásellenes tüntetőket, akik egy nappal korábban behatoltak a szlovén közszolgálati televízió (RTV) épületébe, majd sikerült bejutniuk a híradó stúdiójába is.

“Az RTV épületébe vagy bármely más középületbe való behatolásnak semmi köze a véleménynyilvánítás szabadságához, sőt, éppen e szabadság feletti erőszakot jelenti”

írta Jansa.

Úgy vélte: minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy egyforma feltételek mellett, mindig és mindenkor elítéljék és megbüntessék azokat, akik önkényesen és erőszakosan közterületet sajátítanak ki.

Sajtóhírek szerint a szlovén közszolgálati televízió épülete előtt, Ljubljana központjában már hónapok óta tüntet egy kisebb, populista csoport a kormány járványügyi intézkedései és az oltások ellen. Magukat öntudatos szlovén állampolgárnak nevezik, és korábban a parlement elé is szerveztek demonstrációkat.

Egy tucatnyi, sárga mellénybe öltözött tüntetőnek pénteken késő este sikerült bejutnia az RTV épületébe, majd elfoglalták a híradó stúdióját, ahol éppen nem volt adás. A helyszínre később a rendőrség is megérkezett, hogy eltávolítsa a rendbontókat, mivel azok a biztonsági őrök többszöri felszólítására sem voltak hajlandóak távozni.

A szlovén RTV vezetése élesen elítélte a történteket, “megengedhetetlen támadásnak minősítette a média, az újságírás és a demokrácia ellen”.

Az esetet a szlovén újságíró szövetség is elítélte, Ales Hojs belügyminiszter pedig Twitter-oldalán bejelentette, hogy az ilyen esetek miatt szigorítani kell a bűntetőtörvénykönyv közrend- és köznyugalom megzavarásáról szóló cikkelyét.

Forrás: MTI