Clouds
21 Budapest
Dollár
359,81 Ft
Euró
389,59 Ft
Font
433,03 Ft
Bitcoin
22,966 $

Mióta itt jártál:

A szülők elutasították egy oltott ember vérét, a gyámhivatal elvette tőlük a gyereket

Fotó: Unsplash
Ausztrália és Óceánia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A felnőttek minden kétséget kizáróan veszélyezették a baba életét, így határozottan indokolt volt a gyámság átmeneti elvétele.

Egy hat hónapos, Baby W néven említett gyermeknek nemrégiben életmentő vérátömlesztésre volt szüksége egy veleszületett szívhiba miatt, ám az anya és az apa nem voltak hajlandók rábólintani, hogy a kicsi életét egy oltott ember vérével mentsék meg.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Az oltásellenes szülők annyira hajhatatlanok voltak ebben, hogy végül a gyámhivatal vette el tőlük a gyermeket, s a kisfiú szívsebészét és kardiológusát nevezték ki gyámnak a műtét és a beavatkozást követő lábadozás idejére, legkésőbb 2023 januárjáig.

Tekintettel arra, hogy a felnőttek minden kétséget kizáróan veszélyezették a baba életét, határozottan indokolt volt a gyámság átmeneti elvétele, az új-zélandi legfelsőbb bíróság pedig a gyermek érdekeit szem előtt tartva hozott döntést – írta a The Guardian.

Eközben a vérellátó szolgálat és az egészségügyi hatóságok azzal érveltek, hogy ha most engedtek volna a szülői nyomásnak, az veszélyes precedenst teremtene, ugyanis onnantól kezdve minden beteg követelhetné, hogy maga választhassa meg, honnan kapjon vért.

Az elmúlt hat hónap tapasztalatai alapján pedig arra jöttek rá, hogy több országban is megugrott az olyan, vérátömlesztésre szoruló páciensek száma, akik inkább oltatlan emberek vérét szeretnék, vagy irányított véradást próbálnak kiharcolni a saját kritériumaik alapján.