Az NNK megválaszolta: Lehet-e egyszerre influenza és koronavírus elleni oltást kapni?

Fotó: Unsplash/Mat Napo
not image

Borbély Fanni

2021. október 3. - 18:46

A nyár végeztével lassan beköszönt az influenza időszaka is, azonban a helyzet most egy kicsit árnyaltabb a koronavírus-járvány miatt.

Az ATV megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdődnek meg az influenza elleni oltások, valamint, hogy ez és a koronavírus elleni oltóanyag alkalmazható-e egyszerre.

“Az influenza szezon mértékét leginkább az aktuálisan járványt okozó influenza vírus típusa határozza meg.Az idei influenza szezonra a korábbi évekhez hasonlóan a 3 évesnél idősebbek számára 1.300.000 adag 3Fluart és a 3 éven aluliak számára 4000 adag Vaxigrip Tetra oltóanyag áll rendelkezésre”

– írta válaszában az NNK.

Hozzátették, az oltóanyagok elosztása központilag történik egy-egy terület érintett, kockázati csoportba tartozó lakosságszámát figyelembe véve.

“Az influenza és a COVID-19 elleni védőoltás orvosi, immunológiai szempontból bármilyen időköz betartásával vagy időköz betartása nélkül is adható, ez utóbbi esetben különböző végtagokba (egyik felkarba az egyik, másik felkarba a másik) adandók a vakcinák. Az olthatóságról minden esetben az oltóorvos dönt, amennyiben az oltóorvos javasolja, akkor 1-2 hét időköz tartásával biztonsággal adható a két oltás”

– közölte az NNK.