Folyamatosan drágul egy közkedvelt élelmiszer ára
A gazdálkodók szerint drámai a helyzet, a spanyol kormány pedig igyekszik mindent megtenni, hogy változást érjenek el.
A világ első számú olívaolaj-termelő országában, Spanyolországban több mint 165%-kal drágult az olívaolaj az elmúlt 3 évben, elsősorban a száraz időjárás miatt – írja a Portfolio a European Supermarket Magazine-re hivatkozva. A termék ára 2023 decemberében 54,6%-kal emelkedett az előző év decemberéhez képest, amit az aszály okozta terméskiesés és a termelés visszaesése táplált.
Ez három év alatt 165,5%-os kumulatív áremelkedést jelent. A spanyol mezőgazdasági minisztérium által közzétett adatok szerint az elmúlt évek aszályos időjárása miatt a betakarítás megbénult, és a 2023/2024-es szezonban az előrejelzések szerint mindössze 765 300 tonna lehet a termés – derül ki a cikkből.
Hozzáteszik, bár ez 15%-os javulást jelent az előző évhez képest, még mindig 34%-kal marad el az elmúlt négy év átlagától. De az olívaolaj-tartalékok is csökkennek, a mostani szezont 43%-kal alacsonyabb szinten kezdik, mint az előző évit, és 52%-kal az átlag alatt. A spanyol termelők példátlannak nevezték a helyzetet.
Míg a két egymást követő, történelmileg alacsony termelést hozó évet egyenesen drámainak tartják. A spanyol kormány, reagálva a válsághelyzetre, ideiglenesen 5%-ra csökkentette az olívaolaj áfáját, és ígéretet tett arra, hogy a következő hónapokban teljesen le fogja csökkenteni azt.
Az áremelkedés közvetlen oka a kínálat csökkenése, de más tényezők, például az infláció és a világpiac dinamikája is szerepet játszanak. A spanyolországi olívaolaj-termelés az EU termelésének 70%-át, a teljes világtermelésnek pedig 45%-át teszi ki. Az országban 2,75 millió hektárnyi olajfaültetvény található, a termelés 80%-a Andalúziában, az ország déli részén összpontosul – jegyzik meg.