Eddig sem volt olcsó, de idén még drágább lehet az olívaolaj
Globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából 20%-kal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami 30, de akár 50%-os áremelkedéssel is járhat.
Bár az olívaolaj eddig sem volt olcsó, egyes szakértők úgy vélik, hogy idén még drágább lesz, ugyanis az aszály és a nagy hőség 2022-ben Európa-szerte hatalmas károkat okozott az olívabogyó-termelők számára.
A kedvezőtlen időjárás kevesebb termést hozott, ami a készletek csökkenésével jár, s a főbb olívaolaj-termelő és exportáló országok, így például Görögország, Spanyolország és Portugália is erről számolt be.
Emellett arra számítanak, hogy Olaszország 37%-kal kevesebb olívaolajat tud előállítani a 2022-2023-as szezonban, mint az előző évben, a hiány kapcsán pedig Dusan Kaljevic, a Filippo Berio vezérigazgatója nyilatkozott a Food&Wine-nak.
Állítása szerint globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából 20%-kal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami 30, de akár 50%-os áremelkedéssel is járhat – derül ki a Roadster beszámolójából.
Ám az aszály és a kánikula nemcsak az olívaolaj mennyiségére, hanem annak minőségére is hatással van, hiszen a termőföld, azaz a növény termesztésének a környezete is kulcsfontosságú az íz szempontjából és az egyes termékek tanúsítványa, besorolása miatt is.