Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Eddig sem volt olcsó, de idén még drágább lehet az olívaolaj

Eddig sem volt olcsó, de idén még drágább lehet az olívaolaj

Eddig sem volt olcsó, de idén még drágább lehet az olívaolaj
Fotó: Unsplash

Globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából 20%-kal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami 30, de akár 50%-os áremelkedéssel is járhat.

Bár az olívaolaj eddig sem volt olcsó, egyes szakértők úgy vélik, hogy idén még drágább lesz, ugyanis az aszály és a nagy hőség 2022-ben Európa-szerte hatalmas károkat okozott az olívabogyó-termelők számára.

A cikk a videó után folytatódik

A kedvezőtlen időjárás kevesebb termést hozott, ami a készletek csökkenésével jár, s a főbb olívaolaj-termelő és exportáló országok, így például Görögország, Spanyolország és Portugália is erről számolt be.

Emellett arra számítanak, hogy Olaszország 37%-kal kevesebb olívaolajat tud előállítani a 2022-2023-as szezonban, mint az előző évben, a hiány kapcsán pedig Dusan Kaljevic, a Filippo Berio vezérigazgatója nyilatkozott a Food&Wine-nak.

Állítása szerint globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából 20%-kal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami 30, de akár 50%-os áremelkedéssel is járhat – derül ki a Roadster beszámolójából.

Ám az aszály és a kánikula nemcsak az olívaolaj mennyiségére, hanem annak minőségére is hatással van, hiszen a termőföld, azaz a növény termesztésének a környezete is kulcsfontosságú az íz szempontjából és az egyes termékek tanúsítványa, besorolása miatt is.