Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,14 Ft
Euró
392,42 Ft
Font
458,46 Ft
Bitcoin
61,325 $

Turisztikai szakújságíró: ezért „érthető döntés” a velencei belépődíj bevezetése

Ezáltal vélhetően javul majd a helyiek életminősége, a szolgáltatók bevételei pedig növekednek, de az is fontos, hogy a turisták a kevésbé frekventált napokban is ellátogassanak a városba.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Több más népszerű úti cél, üdülőhely után az olaszországi Velence is korlátozza a városba beengedhető turisták létszámát, és 2024 tavaszától (egészen pontosan április 25-től) 5 eurós belépődíjat szed be tőlük. Évente 20 millió turista érkezik az észak-itáliai városba, amely az elmúlt évtizedekben élhetetlenül zsúfolttá és rendkívül drágává vált a helyiek számára, ezért lép életbe a drasztikus változás – írja az Infostart.

Az idegenforgalmi díjat hétvégente és a legnagyobb tömegeket megmozgató napokon fogják megfizettetni a látogatókkal április és július közepe között, a különböző szintű városnéző csomagok ára pedig 49 eurótól kezdődik majd. Ugyanakkor Luigi Brugnaro polgármester leszögezte, nem azért kérik a belépődíjat, hogy még több bevételük legyen, ehelyett így próbálják szabályozni a turistadömpinget a világ egyik leglátogatottabb helyén. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Továbbá azt is szeretnék elérni, hogy a turisták ne csak a legforgalmasabb időszakokban érkezzenek, hanem a kevésbé frekventált napokban is ellátogassanak a városba. Ennek kapcsán Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró az InfoRádióban azt mondta, „érthető döntés” született, hozzátéve, hogy számos más kedvelt üdülőhelyen (pl. Barcelonában és Dubrovnikban) is „csökkenti a helyi emberek életminőségét”, hogy a főszezonban nagyon sok turista jelenik meg ezekben a városokban.

Majd megjegyezte: „óvatosan kell kezelni” az előállt helyzetet, mert azért nem szorul sajnálatra minden egyes velencei lakos. Hozzáfűzte, a turistatömegek miatt az elmúlt években valóban rengetegen elköltöztek Velence belvárosából, de sokan közülük „medencés, szuperszonikus villát” vásároltak abból a pénzből, amit abból szereztek, hogy szállodává, panzióvá vagy éppen étteremmé alakították át korábbi belvárosi lakásukat, vagy komoly összegért eladták azt.

„Ezt is figyelembe kellene venniük a panaszkodóknak” – fogalmazott az újságíró. De azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy „a turizmus nem emberi alapjog”, s véleménye szerint a velencei belépődíj egyáltalán nem nagy összeg. Mint mondta, sokszor borravalónak adunk ennyi pénzt, vagy talán még többet is, ezáltal ő arra számít, hogy az 5 eurós összeg nem szorítja vissza jelentékeny módon a Velencébe látogató turisták számát. Inkább csak annyira, hogy azzal valószínűleg „javul majd a helyiek életminősége, miközben a bevételek növekednek”.