Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

2019 óta több mint 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek Olaszországban

2019 óta több mint 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek Olaszországban

2019 óta több mint 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek Olaszországban
Shutterstock

Az olasz statisztikai hivatal, az Istat szerdai közlése szerint 2025 júliusában az élelmiszerek ára 30,1 százalékkal volt magasabb, mint a 2019-es átlagárszint.

Bár ez jelentős drágulás, a hivatal hangsúlyozta, az emelkedés mértéke alacsonyabb az Európai Unió átlagánál. A jelentés szerint a növekedés főként „a 2021 vége és 2023 első hónapjai között tapasztalt meredek áremelkedésnek, valamint az azt követő, jelentős, bár mérsékeltebb ütemű drágulás folytatódásának” tudható be.

A cikk a videó után folytatódik

Az Istat adatai alapján az élelmiszerárak ugrásszerű növekedése a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállás, az energiaválság és a nemzetközi ellátási láncok zavarai idején gyorsult fel, majd az elmúlt másfél évben lassabb, de továbbra is érezhető ütemben folytatódott. A hivatal kiemelte, az olaszországi árnövekedés mérsékeltebb volt, mint az EU-s átlag, ami részben a kormányzati beavatkozásoknak és a piaci alkalmazkodásnak köszönhető – számolt be a részletekről az ANSA.

A statisztikai hivatal elemzése szerint a legnagyobb drágulás a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek körében volt tapasztalható, különösen a friss zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és gabonaalapú termékek esetében. Az árak emelkedése a háztartások költségvetésében is jelentős súllyal esik latba, mivel az élelmiszer a fogyasztói kosár egyik legnagyobb tételét jelenti.